Videregående
Aktuelt 2025
Realfagskvelden 2025
Bli med på en hyggelig og inspirerende realfagskveld i forlaget. Det blir servering av mat og drikke – gratis deltagelse. Velkommen!
VGS | Det gode uenighetsfellesskapet
Velkommen til en kveld med faglig og kulturelt påfyll der vi lanserer våre nye verk i norsk og samfunnsfag i tillegg til en oppdatert og revidert utgave av Citizens SF! Gratis deltagelse som inkluderer mat og drikke. Velkommen!
Se lærebøkene til LK20 når du vil!
Er du lærer kan du se alle lærebøkene til LK20 som komplette digitale utgaver. Logg inn på Min side og gå til vurderingseksemplar.
Utvalgte nyheter 2025
Citizens SF vg1 (2025)
Lærebok engelsk vg1 studieforberedende (LK20)Ingeborg Aspfors-Sveen, Therese Holm, Monica Opøien Stensrud og David WoodhouseCitizens SF (2025) er en ny utgave av markedslederen for engelsk vg1. I kombinasjon med læreverkets digitale ressurser gir læreboka elever og lærere verktøyene de trenger for å lykkes med engelskfaget. Citizens SF er knyttet tett opp til fagfornyelsen og de tverrfaglige temaene gjennom kapitlene Communication, Challenges og Citizens, der viktig tematikk belyses fra mange synsvinkler og elevene gis rom for utforsking og fordypning. Læreboka gir også gode strategier og metoder for aktiv språklæring i kapitlet Courses.
Hva er nytt i 2025-utgaven?
Hva er beholdt i den nye utgaven?
Citizens SF vil skape engasjement: Med utgangspunkt i elevenes eget liv, og med den engelskspråklige verden som ramme, tar kapitlene opp engasjerende spørsmål: Hva knytter oss sammen som medborgere av det globale samfunnet? Hvilke krefter virker samlende og splittende i et demokrati? Hvordan kan vi forstå hverandre bedre på tvers av kulturer? Hvilke utfordringer er det viktig å mestre på det personlige planet og globalt?
Citizens SF legger opp til en aktiv elevrolle. Mange av oppgavene involverer samarbeid og utforsking. Elevene får også muligheter til å aktivt fordype seg i temaer de synes er interessante, og til å bruke kunnskap og ferdigheter de har tilegnet seg i nye sammenhenger. De tre hovedkapitlene har dessuten egne «in-depth»-sekvenser der elevene jobber med et antall tekster om samme tema under ett. Etter mange av tekstene kan elevene gå videre og jobbe med læringsstier (Explore), dvs. strukturerte læringsløp med tekst/video/lyd og varierte oppgavesett, på nettstedet citizens.cdu.no.
Citizens SF skal være et godt læremiddel for alle elever. Differensiering vises innad i hvert kapittel gjennom variasjon i tekstenes lengde, sjanger og vanskelighetsgrad. Førlesingsoppgaver aktiviserer elevenes bakgrunnskunnskaper og viser dem hvor de kan få hjelp og støtte til å f. eks bruke lesestrategier. Oppgavene til hver tekst har gjennomgående en progresjon fra forståelse av innhold og språk til refleksjon og produksjon av egne muntlige og skriftlige tekster. I tillegg er utfordrende oppgaver merket med en egen farge.
Gode tekster bidrar til læring: Kjerneelementene Språklæring og Kommunikasjon er basis for svært mye av innholdet og oppgavene i Citizens SF, men som det sies i læreplanens tredje kjerneelement, Møte med engelskspråklige tekster: «Språklæringen skjer i møte med engelskspråklige tekster». Ikke minst er elevenes motivasjon for faget og deres engasjement i lesing, lytting, diskusjoner og egen tekstproduksjon avhengig av at de møter tekster som snakker til dem og tar dem vekk fra alt som lokker og distraherer. Derfor inneholder Citizens SF tekster i sjangere som intervju, tegneserie, podkast, blogg, leserinnlegg, dialog, tale og selvbiografi. Elevene vil også få gode leseopplevelser og unik innsikt i andre menneskers levemåter og tenkesett fra litterære tekster fra kjente forfattere. Citizens SF har også et mangfoldig utvalg av personlige tekster, ofte under fellesbetegnelsen «My Story».
Citizens SF (2025) Unibok: Unibok-utgaven er læreboka i digitalt format, Uniboka har innlest læreboktekst, ordbok og en rekke nyttige studieverktøy som øker leseforståelsen.
Citizens SF Elevnettsted er strukturert som læreboka, og tekstene i boka har interaktive oppgaver. Mange tekster i boka har også en ekstra læringssti (Explore) – et strukturert læringsforløp med tekst, video og oppgaver, om et tema tilknyttet teksten. I tillegg finnes kurs i skriving i ulike sjangere og Exam Preparation som hjelper elevene med å forberede seg til eksamen.
De viktigste problemområdene i engelsk grammatikk introduseres i læreboka, og på Citizens SF Elevnettsted er det læringsstier med teori, interaktive oppgaver og skriveoppgaver. Eleven har tilgang til en integrert tospråklig utgave av Cappelen Damms Engelsk ordbok. Citizens SF nettressurser er tilrettelagt for prosessorientert skriving og eleven kan kommunisere med læreren gjennom nettstedet. Alle innleste tekster fra boka finnes på Citizens Elevnettsted Pluss (krever lisens).
Citizens SF Lærernettsted (krever lisens) har ressurser til hvert kapittel og til verket som helhet, bl.a. løsningsforslag, forslag til årsplaner, kapittelprøver, lyttemanus og undervisningsopplegg. Lærernettstedet gir læreren oversikt over elevens og gruppens aktivitet, og mulighet for å tildele oppgaver. Lisensen inkluderer Citizens Elevnettsted Pluss.
Forfatterne er erfarne engelsklærere i videregående skole, og deres mål har vært å lage et helhetlig læreverk som gjør det mulig å omsette intensjonene i den nye læreplanen til god praksis i klasserommet. Ingeborg Aspfors-Sveen, Therese Holm, Monica Opøien Stensrud, David Woodhouse

Kosmos HS RM (2025)
Lærebok naturfag yrkesfag vg1 for Helse- og oppvekstfag, HO, Restaurant- og matfag (LK20)Siri Halvorsen og Per Audun HeskestadKosmos HS RM (2025) naturfag vg1 for Helse- og oppvekstfag og Restaurant- og matfag har en tydeligere struktur og mer yrkesrelevant fagstoff.
Kosmos HS RM lærebok har overkommelige tekster og er illustrert med gode bilder og forklarende tegninger. Nytt i denne utgaven er gruppeoppgaver som gir elevene muligheter til å diskutere og forklare sammenhenger i naturfag. Kosmos HS RM har rike nettressurser for elever- og lærere.
Kosmos HS RM lærebok fra 2025
Kosmos HS RM foreligger som Unibok, og har tilhørende digitale ressurser på Kosmos Elevnettsted, kosmos.cdu.no.

Engasjerende matematikk – Sareptas krukke
En kilde til matematiske skatter og lærelyst (LK20)Sigbjørn HalsFå økt engasjement og lærelyst med Sareptas krukke. I boka finner du tips til varierte arbeidsformer som bidrar til økt elevaktivitet, og tilbyr inspirerende undervisningsopplegg og robuste strategier for matematisk problemløsning. Sareptas krukke er en skattekiste av læringsressurser som kombinerer teori og praksis for å fremme dybdelæring.
Denne boka har to målgrupper:
Boka er delt i tre deler:

Utvalgte nyheter 2024
Sinus 1T (2024)
Lærebok matematikk vg1 studieforberedendeRobin Bjørnetun Jacobsen, Tore Oldervoll og Otto SvorstølNye Sinus 1T matematikk fra 2024 er bygd opp som Sinus-bøkene for programfagene og har den samme gode strukturen som andre Sinus LK20-bøker. På slutten av hvert kapittel er det et oppgavesett som er egnet til repetisjon. Boka inneholder helt nye utforsk-opplegg og er godt tilpasset eksamen.
I de nye utforsk-oppleggene arbeider elevene seg stegvis fram til regler og teorier som er sentrale i faget. Det er fullt mulig å lese boka uten å gjøre alle utforskoppleggene. Nye Sinus 1T inneholder mer Pythonprogrammering i flere deler av faget uten at det går ut over opplæring i CAS og grafisk programvare. Det blir ofte lagt opp til at elevene skal finne ut av programmene ved hjelp av diskusjoner med andre elever. På slutten av hvert kapittel finnes en prosjektoppgave. Mange lærere bruker disse oppgavene i vurderingsarbeidet.
Oppgavedelen til Sinus 1T er tredelt. Den første delen heter Øv mer. Her er oppgavene ordnet etter delkapitlene i teoridelen, og elevene får øvd inn den grunnleggende matematikken. Den andre delen heter Blandede oppgaver. Her er det mer sammensatte oppgaver som ofte anvender fagstoffet på nye måter. Her finner vi også tidligere gitte eksamensoppgaver. Den tredje delen heter Åpne oppgaver. Her er det mer åpne og utforskende oppgaver som er mer sammensatte enn Blandede oppgaver. Oppgavedelen er godt tilpasset eksamen.

Sinus 1P (2024)
Lærebok matematikk vg1 studieforberedendeTore Oldervoll, Otto Svorstøl og Robin Bjørnetun JacobsenNye Sinus 1P (2024) er bygd opp som Sinus-bøkene for programfagene og har den samme gode strukturen som andre Sinus LK20-bøker. På slutten av hvert kapittel er det et oppgavesett som er egnet til repetisjon. Boka inneholder helt nye utforsk-opplegg og er godt tilpasset eksamen.
I de helt nye utforsk-oppleggene der elevene selv finner ut av praktiske problemer. Elevene blir ledet stegvis fram til kunnskap som er sentral i faget 1P. Det er fullt mulig å lese boka uten å gjøre alle utforskoppleggene. I Sinus 1P bruker vi digitale hjelpemidler som er tilpasset mer praktiske oppgaver. I utregninger gir vi støtte både til elever som bruker kalkulator og til dem som bruker CAS. Noen ganger viser vi i tillegg hvordan vi kan gjøre utregninger med Python slik at programmering kan bli en naturlig del av faget. For mer sammensatte problemer kan elevene ofte velge mellom å bruke Python eller regneark. På slutten av hvert kapittel finnes en prosjektoppgave. Mange lærere bruker disse oppgavene i vurderingsarbeidet.
Oppgavedelen til Sinus 1P er tredelt. Den første delen heter Øv mer. Her er oppgavene ordnet etter delkapitlene i teoridelen, og elevene får øvd inn den grunnleggende matematikken. Den andre delen heter Blandede oppgaver. Her er det mer sammensatte oppgaver som ofte anvender fagstoffet på nye måter. Her finner vi også tidligere gitte eksamensoppgaver. Den tredje delen heter Åpne oppgaver. Her er det mer åpne og utforskende oppgaver som er mer sammensatte enn Blandede oppgaver. Oppgavedelen er godt tilpasset eksamen.

Se en kort video med tips til varierte metoder og elevaktivitet!
Historie og filosofi 2 (LK20)
Lærebok historie og filosofi 2 programfagGry Cecilie Lund, Tommy Moum og Bjørn Yngve TollefsenHistorie og filosofi 2 (LK20) stimulerer elevene til undring og refleksjon, og på nettstedet får elevene anledning til å gå i dybden på relevante filosofiske og historiske spørsmål.
Lærebøkene åpner med et praktisk verktøy der elevene lærer å analysere tekstutdragene i form av modeller for kildekritikk og lesning av filosofiske tekster. Modellene gir elevene et verktøy for selv å utforske filosofiske og historiske spørsmål. Sentrale metoder og begreper i historiefaget og filosofifaget flettes også sammen med fagstoffet i hvert kapittel
Oppgavestoffet i Historie og filosofi består i hovedsak av utvidende oppgaver som inviterer til utforsking og refleksjon. Oppgavene tar ofte utgangspunkt i kjerneelementer og tverrfaglige temaer.
De digitale ressursene inneholder læringsstier og oppgaver for videre fordypning, utforsking og aktualisering av faget. Med lisens får lærer støtte til undervisningen som forslag til årsplaner og vurdering. Nettstedet for elever har gratis innhold til hvert kapittel.
Bak den nye utgaven står en solid forfattergruppe: Tommy Moum, Gry Cecilie Lund og Bjørn Yngve Tollefsen. Alle har lang undervisningserfaring i historie, filosofi og idehistorie fra videregående skole og høyere utdanning.
Læreboka finnes også i digtal utgave.

Teknologi og forskningslære Lærer (LK20)
Teknologi og forskningslære vg2/vg3, programfag studiespesialiseringTore Dahlen, Hans Inge Holtet og Ole Henrik Hjorthaug IshoelTeknologi og forskningslære (ToF) Lærerlisens er et heldigitalt læremiddel til fagfornyelsen (LK20) for programfaget med samme navn. Det er lett å navigere, ryddig struktur og elever og lærere får et komplett og oppdatert læremiddel i faget.
Gjennom teori og praktisk arbeid lærer elevene om teknologiens og naturvitenskapens plass i samfunnet og om forskningsmetoder i realfag og naturvitenskap.
Læremiddelet består av læringsstier der teori presenteres gjennom tekst, bilder, video og animasjoner. Egne manualer gir opplæing i nødvendig utstyr, programvare og programmering. Elever og lærere får tilgang til rikt og variert digitalt innhold, for eksempel selvrettende oppgaver, interaktive elementer og oppgaver for tekstproduksjon. Sammendraget gir en kortfattet oppsummering av læringsstien og lister opp nøkkelbegrepene, og test-deg-selv-oppgavene gjør det enkelt å sjekke at du har fått med seg det viktigste stoffet.
I Teknologi og forskningslære skjer mye av læringen gjennom praktisk arbeid på laboratoriet. Læremiddelet har en omfattende bank av små og store prosjektoppgaver om ulike tema. Elevene kan blant annet bruke teori om brokonstruksjoner til å bygge solide fagverk i ulike materialer, lære om produktdesign og skrive ut egenutviklede produkter i 3D, bruke mikrokontrollere som Micro:bit eller Arduino til å styre sine egne smarthus, eller bruke sensorer og programmering til å lage en automatisk potteplante-vanner. Prosjektverktøyet lar elevene føre logg digitalt undervegs i arbeidet, og det er lett å planlegge, gjennomføre og skrive rapport.
Med lærerlisens får du i tillegg tilgang til nyttige ressurser for lærerne. Årsplanen gir en foreslått progresjon i faget. Prosjektene har gode oversikter over nødvendig utstyr og grundige veiledninger. Som lærer kan du også tildele innhold til elevene, og du kan gi tilbakemeldinger undervegs i arbeidet. Slik kan dere jobbe prosessorientert og du kan gi undervegsvurderinger.
Teknologi og forskningslære 1 og X er klart til bruk fra skolestart 2024.
Teknologi og forskningslære 2 kommer høsten 2025.

Gym Kroppsøving Lærebok (2024)
Kroppsøving vg1-vg3 på videregående skoleKristian Abelsen, Asbjørn Gjerset, Mette Hanneborg, Per Holmstad og Lars-Jørgen MyhrvoldGym (2024) legger vekt på kunnskap om trening. Fagstoffet har en tydelig progresjon og elevene veiledes til å utføre trening på egen hånd. Elevene får en forståelse av sammenhengen mellom trening, kropp og helse. Gym er utstyrt med QR-koder. Dette gjør at elevene raskt får tilgang til en digital øvelsesbank med videoer av styrke-, bevegelighet-, utholdenhet-, oppvarming-, spenst- og hurtighetsøvelser. Boka gir gode muligheter for tilpasning til ulike elevgruppers evner og interesser og egner seg godt på yrkesfag.
Gym lærebok er delt inn i Vg1, Vg2, Vg3, aktiviteter og øvelser. Gym har en god struktur, lettfattelig språk og mange figurer og fotografier illustrerer teksten på en god måte. Alle kapitlene avsluttes med oppgaver og sammendrag.
Gym består av en lærebok og et nettsted, gymnos.cdu.no. I læreboka finner du alt sentralt teoristoff, mange aktiviteter, treningsøvelser, treningsplaner og oppgaver. Nettstedet inneholder flere øvelser og oppgaver til utfylling. QR-koder underveis i boken gjør at elevene raskt får tilgang til videoer av flere øvelser.

Disko – en strømmetjeneste for videregående skole
Disko i kombinasjon med lærerverk fra Cappelen Damm
Skoler som bruker våre lærebøker i kombinasjon med vår digitale tjeneste Disko får gode avtaler med oss. Du finner visuelt og levende innhold til 14 komplette fellesfag i Disko.
Les mer og kontakt oss for hyggelig prat og et godt tilbud.
Disko; en strømmetjeneste for vgs (LK20)
Disko gir en helt ny opplevelse! Fagstoffet er levende, visuelt og engasjerende presentert i en god og oversiktlig struktur.
Disko; lyst til å prøve 14 fellesfag på vg1?
Ta kontakt om du ønsker skolebesøk, webinar eller prøvetilgang for Disko i ditt fag, med dine elever eller på din skole! Telefon 21 61 66 70 eller e-post [email protected].
Unibok digitale lærebøker til LK20
Åpen tilgang for elever og lærere fram til 1. oktober
-
Tilgjengelig både online og offline
-
Tilpasser seg alle skjermstørrelser
-
God oversikt over kapitler og sidetall
-
Verktøy for god studieteknikk
-
Gode fritekstsøk og sidetallsøk
-
Begrepsforklaringer i teksten
-
Valgbar skriftstørrelse og visning
-
Følger Difi-standardene
-
Få teksten opplest
Aktuelt fra bloggen Fagsnakk fra Cappelen Damm
De lærer elevene å tåle andres meninger
Hvis klasserommet skal bli et godt sted å lære, må det også være et trygt sted å diskutere ulike meninger.
Den livsviktige tanketreningen
Hvorfor blir vi imponert når kunstig intelligens mikser tusenvis av tekster sammen til én? Aldri før har kritisk tenkning vært viktigere i klasserommet.
Vurdering
Aktuelt faglig påfyll fra Cappelen Damm TV
Peter Liljedahl og det tenkende klasserommet
Professor i matematikk, Peter Liljedahl, forklarer noen av de pedagogiske prinsippene for metoden han kaller Tenkende klasserom. I Norge er metoden kjent som bruk av vertikale tavler.
CITIZENS YF: Helse- og oppvekstfag, Bygg- og anleggsfag og Teknologi- og industrifag
Lærebokforfatterne presenterer de nye Citizens YF-verkene for Helse- og oppvekstfag, Bygg- og anleggsfag og Teknologi- og industrifag.
Disko; et godt sted å lære norsk
Se hvordan norskfaget på vg1 presenteres i Disko som er Cappelen Damms strømmetjeneste til videregående skole. Ta kontakt om du ønsker å få hjelp til å utnytte alle mulighetene i det nye læremidlet.