Boka viser hva en anerkjennende pedagogisk praksis kan innebære i kroppsøvingsfaget. Den inneholder gode eksempler på anerkjennende undervisning og hvordan det bidrar til en mer inkluderende skole. Forfatterne argumenterer for at en anerkjennende pedagogisk praksis er en grunnleggende betingelse for et godt kroppsøvingsfag.
Et anerkjennende kroppsøvingsfag er aktuell for lærerstudenter, lærere, skoleledere og ansatte i lærerutdanningene.
Et anerkjennende kroppsøvingsfag
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Arne Nikolaisen Jordet
Arne Nikolaisen Jordet er professor ved Høgskolen i Innlandet, Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk. Jordets forskningsarbeid har vært rettet mot læringsprosesser utenfor klasserommet (uteskole), i nært samarbeid med danske og svenske forskere. Han har doktorgrad i pedagogikk (dr.philos.) om uteskole fra Universitetet i Oslo (2007) og er blant annet forfatter av monografien Klasserommet utenfor: tilpasset opplæring i et utvidet læringsrom fra 2010. De senere årene har han arbeidet med anerkjennelsesteori. Boka Anerkjennelse i skolen: en forutsetning for læring ble utgitt på Cappelen Damm Akademisk i 2020. Tenkningen hans brukes som teoretisk ramme i et pågående intervensjonsaksjonsforskningsprosjekt på en barne- og ungdomsskole i Innlandet.
Mer om Arne Nikolaisen Jordet
Kjersti Mordal Moen
Kjersti Mordal Moen er professor i kroppsøving ved Høgskolen i Innlandet. Hennes forskningsområder er kroppsøvingslærerutdanning, praksis i kroppsøvingslærerutdanning og skolefaget kroppsøving, der hun blant annet har forsket mye på garderoben. Hun har publisert på alle disse tematikkene. I EU Horizon 2020-prosjektet EDUHEALTH – Educating for Equitable Health Outcomes – the Promise of School Health and Physical Education har hun sammen med kollegaer fra Norge, Sverige og New Zealand flere publikasjoner på tematikken om sosialt inkluderende kroppsøvingsundervisning. Hun er leder for forskningsgruppen Teaching and Learning in Physical Education ved Høgskolen i Innlandet, og leder for masterprogrammet Master i kroppsøving og idrett, og veileder både master- og ph.d.-kandidater.
Mer om Kjersti Mordal Moen
Erik Aasland
Førsteamanuensis i kroppsøving ved institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving ved Universitetet i Agder. Her er han fagkoordinator for grunnskolelærerutdanningen i kroppsøving, og leder forskningsgruppen Research in Outdoor- and Physical Education (ROPE). Aasland har en Ph.d. i Utdanningsvitenskap for lærerutdanning fra OsloMet – storbyuniversitetet. I sin forskning er han særlig opptatt av spørsmål knyttet til inkludering og ekskludering, og kunnskap og læring i skolefaget kroppsøving og i kroppsøvingslærerutdanningen.
Mer om Erik Aasland
Kristian Abelsen
Kristian Abelsen er universitetslektor ved Norges idrettshøgskole, Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier. Han underviser og veileder på bachelor- og masterprogrammene innenfor friluftsliv og lærerutdanning. Faglig interesser og forskning er knyttet til friluftsliv i skolen, friluftslivsdidaktikk, uteskole og langsomt friluftsliv.
Mer om Kristian Abelsen
Ellen Berg
Førsteamanuensis i kroppsøving og idrettsfag ved Norges idrettshøgskole, Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier. Hennes undervisnings- og forskningsområder er inkludering, tilpasset opplæring, funksjonshemming, kroppsøving og tematikk om skole–hjem-samarbeid og tverrprofesjonelt arbeid. Berg er opptatt av å involvere barn og unge i forskning. Hun har publikasjoner innen nevnte tematikker, og boka Kroppsøving – med rom for alle ble utgitt av Fagbokforlaget i 2021. Hun er involvert i utviklingen av 5-årig lærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag med pågående følgeforskning, og to internasjonale prosjekter; om kollektiv utvikling av skolefaget kroppsøving og lærerutdanning i kroppsøving (PhysEd-Academy), og sosial rettferdighet i kroppsøving (EDUHEALTH 2).
Mer om Ellen Berg
Lars Bjørke
Lars Bjørke er førsteamanuensis i kroppsøving og pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet. Han har faglærerutdanning i kroppsøving, master i folkehelsevitenskap og doktorgrad fra ph.d.-programmet profesjonsrettede lærerutdanningsfag ved HINN. I sin doktorgradsavhandling jobbet Lars tett sammen med tre barneskolelærere for å utforske bruk av samarbeidslæring i kroppsøving. Etter avhandlingen har Lars fortsatt å jobbe med prosjekter hvor han er tett på lærere for å ha en direkte påvirkning på praksisfeltet. Lars er medlem av forskergruppen Teaching and Learning in Physical Education og underviser på lærerutdanninger innenfor kroppsøving og idrettsfag.
Mer om Lars Bjørke
Judith Helene Bratten
Judith Helene Bratten er universitetslektor ved OsloMet – storbyuniversitetet og underviser på bachelorprogrammet i kroppsøving og idrett, på GLU kroppsøving og på LUPE, som er en masterutdanning med hovedvekt på kroppsøving. Hun har lang erfaring fra undervisning i ungdomsskolen og videregående skole i kroppsøving og idrett. Hun har hatt aktivitetene dans, yoga, qigong, massasje, avspenning og friluftsliv som hovedområde. Bratten har bidratt i fagbøker om et anerkjennende kroppsøvingsfag og om helse og livsmestring i kroppsøvingsfaget.
Mer om Judith Helene Bratten
Katrine Hovi-Gulowsen
Lektor 1 ved Re videregående skole i Vestfold og Telemark fylkeskommune, idrettsfag. Hun har jobbet i ungdomsskole og videregående skole som kroppsøvingslærer siden 2015. Fra 2021 har hun i tillegg til kroppsøving undervist i felles og valgfrie programfag på idrettsfag. Hun har en master i idrettsvitenskap, studieretning kroppsøving og pedagogikk, fra Norges Idrettshøgskole fra 2021
Mer om Katrine Hovi-Gulowsen
Jolanta Kilanowska
Førsteamanuensis i kroppsøving ved OsloMet – storbyuniversitetet. Hun har 25 års undervisningserfaring fra skole i Polen og Norge. Hennes interesseområder er forståelse av helsekonsept i en internasjonal kontekst og kroppsøving som danningsfag med blant annet fokus på elevsentrert undervisning. Hun er medforsker i to forskningsprosjekter: Literacies for helse og livsmestring i skolen (HLS) og PolkaNorski. HLS har som målsetting å utvikle og prøve ut en ny didaktisk tilnærming til hvordan lærere kan undervise i det tverrfaglige temaet «Folkehelse og livsmestring» i grunnskolen. PolkaNorski undersøker utvikling av språkferdigheter og kunnskap om verden hos polsk-norske barn i Norge, sammenlignet med majoritetsspråklige barn i Polen og Norge.
Mer om Jolanta Kilanowska
Petter Erik Leirhaug
Petter Erik Leirhaug er førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier, Norges idrettshøgskole. Han underviser på bachelor- og masterprogrammene innenfor lærerutdanning og friluftsliv. Faglig interesser og forskning er knyttet til kroppsøving, idrettsfag og friluftsliv i skolen, naturfilosofi og friluftslivspedagogikk, lærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag, vurdering i kroppsøving og læreplanutvikling.
Mer om Petter Erik Leirhaug
Idar Lyngstad
Professor i kroppsøving ved Nord universitet. Han underviser og veileder på master- og ph.d.-program ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Hans forskningsfelt er fagdidaktikk, lærerrolle og profesjonsteori i kroppsøving. Han har også forsket på emner i friluftsliv. Lyngstad er medlem i forskningsgruppen Kroppsøving, fysisk aktivitet og helse ved Nord universitet. Under fagfornyelsen og innføring av nye læreplaner i Kunnskapsløftet var han medlem i Utdanningsdirektoratets læreplangruppe i kroppsøving. Han er medredaktør for antologien Kroppsøving, læreren og eleven. Pedagogiske emner og forskningsinnsikter, som er utgitt av Fagbokforlaget.
Mer om Idar Lyngstad
Hilde Rustad
Professor i dans ved Høyskolen Kristiania. Hennes forskningsområder er kroppsøvingslærerutdanning, dans i kroppsøvingslærerutdanning og skole, samtidsdans, improvisasjon og ‘dans og alder’. Hun har publisert på alle disse tematikkene. Rustad er del av prosjektet Annerledes Kroppsøving på Norges Idrettshøgskole. Hun er utdannet danser og koreograf fra Kunsthøgskolen i Amsterdam, avdeling School for New Dance Development (SNDO) og har mange års erfaring som lærerutdanner og underviser i dans. Hun forsker på dans i kroppsøvingsfaget, lærerutdannelsen og dansekunstfeltet.
Mer om Hilde Rustad
Knut Westlie
Førstelektor i profesjonsrettet pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet, hvor han underviser på master- og lærerutdanningene i kroppsøving og idrettsfag. Han har arbeidet som lærer i grunnskolen i over 20 år. Westlies forskningsinteresser ligger i skjæringspunktet mellom pedagogikk og sosiologi med fokus på skole og kroppsøving. Han har sammen med kollegaer fra Norge, Sverige og New Zealand flere publikasjoner om sosialt inkluderende kroppsøvingsundervisning i forbindelse med EU Horizon 2020-prosjektet EDUHEALTH – Educating for Equitable Health Outcomes – the Promise of School Health and Physical Education. Han er medlem i forskergruppen Teaching and Learning in Physical Education ved Høgskolen i Innlandet.
Mer om Knut Westlie
Trine Ørbæk
Professor på kvalifiseringsvillkår ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hennes forskningsområder er kroppslig læring, koreografipedagogikk og universitets- og høgskolepedagogikk. Ørbæk underviser og forsker i grunnskolelærerutdanningen, der hun undersøker hvilken betydning kropp og emosjoner har i lærings-, undervisnings- og forskningsprosesser. I forskningsprosjektet «Det er lærer du skal bli …» (USN) har hun publisert flere artikler om tematikken kroppslig kunnskap. Hun er leder for Utdanningsdirektoratets nasjonale evalueringsprosjekt: Evaluering av fagfornyelsen i praktiske og estetiske fag, og deltar i forskningsprosjektet Learning with Land, der hun sammen med forskere og kunstnere fra USA, Australia, Skandinavia og Canada undersøker urbefolkningens kroppslige kunnskap om utvalgte steder.
Mer om Trine Ørbæk