Ordet «pirat» gir populærkulturelle, historiskrettslige og nyhetsmessige assosiasjoner. Vi kjenner det fra gisseltaking av mannskap og skip utenfor blant annet Somalia, til fektende helteskurker i påkostede filmer og tv-serier hvor handlingen ofte er lagt til gullalderen for det klassiske pirateriet (ca. 1700–1730).
Piraten har fått en fremtredende stilling i klassisk folkerett. Han ble ansett som hostis humani generis (menneskehetens fiende) og statene fikk særlige fullmakter til å bekjempe dette problemet. Etter en lang periode hvor pirateriet var ansett som nærmest fraværende, har folkerettens regulering av dette fått økt aktualitet de siste tiårene.
Voldelige hav. Pirateri og jus inneholder en oversikt over pirateriets og – dens halvbror – kaperfartens historie. Bokens hovedtema er likevel den nåværende folkerettslige reguleringen av pirateriet; herunder ser forfatteren nærmere på det havområdet som inntil nylig var mest utsatt for pirateri: farvannene utenfor Somalia.
Voldelige hav bør leses av enhver med interesse for shipping og sjøfartshistorie, og vil være et viktig havrettslig verk for fagfolk innenfor internasjonal rett, historie og maritime fag.