Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013

Bernt Aardal og Johannes Bergh (red.), 2015, Fleksibind, Bokmål

Omtale

Stortingsvalget i 2013 var et historisk valg. Valget resulterte i dannelsen av en ny regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet. For første gang i sin førtiårige historie kom Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene.

Men var valget egentlig et uttrykk for et politisk systemskifte blant velgerne? Har velgerne beveget seg mot høyre, eller er det andre forklaringer på valgresultatet i 2013? Var «regjeringsslitasje» årsaken til at den rødgrønne regjeringen tapte valget, eller ønsket velgerne en ny politisk kurs? Mens stortingsvalget i 2009 ble betegnet som et stabiliseringsvalg, kan det virke som om velgervandringene var tilbake på et høyere nivå i 2013. Men er dette riktig?

Like etter et valg florerer det med sprikende tolkninger og forklaringer på hvorfor valgresultatet ble som det ble. I denne boka foretar vi en systematisk analyse av norsk velgeratferd med utgangspunkt i valget i 2013. Analysene er imidlertid ikke begrenset til dette valget, men trekker veksler på tidligere undersøkelser innenfor rammen av Valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning.