Norge etter 22. juli

Forhandlinger om verdier, identiteter og et motstandsdyktig samfunn

Henrik Syse (red.), 2019, Heftet, Flerspråklig
309,–
Produseres på bestilling. Sendes fra oss i løpet av 1–2 uker.

Omtale

Denne boken er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no.

Idet denne boken kommer ut, er det gått snart syv år siden de dramatiske og brutale terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Hvordan har vi klart oss i tiden som er gått? Hvilke verdier har vært viktige? Har vi klart å ta vare på idealene om demokrati, åpenhet og humanitet? Og hvem er egentlig dette «vi» som vi snakker om?

Denne vitenskapelige antologien inkluderer artikler fra forskere tilknyttet prosjektet NECORE, finansiert av Norges forskningsråd, samt andre forskere med nærhet til prosjektets temaer. De bidrar med innsikt, meninger og skarpe perspektiver, ikke bare på 22. juli, men også på Norge av i dag. NECORE står for Negotiating Values: Collective Identities and Resilience after 22 July og handler om verdier, identiteter og motstandskraft i det norske samfunn i kjølvannet av terroren. Et viktig grunnlag for boken og prosjektet er tanken om at det samtidig som hendelsene den 22. juli blir fjernere i tid, blir stadig viktigere at vi setter fokus på hva terroren har betydd og hva vi kan lære av den. I en verden der terrorisme er en del av de politiske realiteter, er det viktig at vi forstår hvordan vi skal tenke rundt terroren og hvordan vi som samfunn møter den.

Antologiens redaktør er Henrik Syse ved PRIO (Institutt for fredsforskning), som også har vært prosjektets koordinator. Øvrige bidragsytere: Trond Bakkevig, Marta Bivand Erdal, Rojan Tordhol Ezzati, Tine Ustad Figenschou, Glenn Hughes, Mareile Kaufmann, Åshild Kolås, Odin Lysaker, Abigail Magalong, Tore Witsø Rafoss, Francis Steen, Kjersti Thorbjørnsrud og Lars Weisæth.