Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa 1789-2019, presenterer og drøfter angrepene på demokrati og liberale verdier i europeiske land, fra den franske revolusjonen og fram til i dag. Forfatteren viser hvordan Europa helt opp til våre dager har vært preget av to motstridende idestrømninger. På den ene siden finner vi kreftene som har promotert universelle opplysningsidealer og demokratiske verdier. På den andre siden finner vi antidemokratiske og antiliberale kretser og partier, som har motsatt seg det forfatteren betegner som den liberale moderniteten.
Det er altså denne sistnevnte idestrømningen, bestående av høyreradikale, nasjonalistiske og fascistiske krefter, som står i sentrum for fremstillingen. Forfatteren legger vekt på å plassere og definere de ulike gruppene på ytre høyre fløy, både historisk, politisk og geografisk. Slik får boken tydelig fram både hva som forener og hva som skiller de høyreradikale grupperingene og partiene fra hverandre opp gjennom historien.
Med sitt brede, historiske perspektiv representerer boken et uvurderlig bidrag til forståelsen av våre dagers høyreradikale partier, grupperinger og politiske bevegelser.