For bare stumpene (Innbundet)

For bare stumpene

2001, Innbundet, Bokmål
449,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Arven fra de hvite seil og det svarte kull; sjømannsuttrykk i norsk dagligtale.Ramsalte ord og uttrykk i dagligtalen. En bok som passer for alle som er interessert i språk eller opptatt av kystkultur.

Hva vil det egentlig si å legge breisida til, gi noen det glatte lag, bakke opp, bakke ut, klare brasene, berge stumpene – eller gå på stumpene? Og hva er nå ”hakka møkk”?

Mange ord og uttrykk som brukes i dagligtalen, har oppstått på sjøen. I denne boka tar Jon Winge oss med tilbake til miljøene de kommer fra og knytter dem til liv og virke om bord. Fremstillingen er krydret med sitateksempler fra presse, kringkasting og hverdagsliv. Det er også tatt med litt etymologi.

Boka er rikt illustrert med malerier, tegninger og gamle stikk som sier sitt om sjømannens hverdag før i tiden. Hovedillustratører er sjøfartshistorikerne Jarle Bjørklund og Bård Kolltveit, tidligere direktør ved Norsk Sjøfartsmuseum. I tilegg møter vi Chr. Krohg i spissen for en rekke norske og utenlandske marinemalere, bl.a. J.C. Dahl, Hans Fredrik Gude, Amaldus Nielsen, Thorolf Holmboe og Fredrik Kolstø.

"Et lite must for alle med en eller annen tilknytning til sjøen og sjømannslivet". (Kjell-Willy Hansen i Østlandsposten)