Europa 1350–1789 dekker vel 400 år av europeisk historie, fra svartedauden til den franske revolusjon. Boken er en fortsettelse av forfatterens standardverk om europeisk middelalder, Europa tar form, og er i første rekke beregnet på historiestudenter. Men den vil også ha stor interesse for andre historieinteresserte.
Tiden 1350–1500 betraktes ofte som en nedgangstid. Dette skyldes særlig pesten som kom til Europa i 1348 og siden hadde utbrudd med 20–30 års mellomrom frem til begynnelsen av 1700-tallet. I denne boken nyanseres dette synet betraktelig. Forfatteren viser hvordan perioden ga grobunn for en rekke nye utviklingstrekk som kom til full utfoldelse omkring 1500: ny skipsteknologi, oppdagelsene av «den nye verden», ny våpenteknologi, boktrykkerkunsten og reformasjonen.
Disse endringene fikk store konsekvenser for statsutvikling og politikk i århundrene som fulgte, der man blant annet opplevde vekst i både byråkrati og økonomi, og større evne til å føre krig. Forfatteren viser også hvordan statssystemene ble stadig sterkere og mer komplekse utover på 1600- og 1700-tallet.
I sum gir boken et velskrevet og innsiktsfullt bilde av Europa i overgangen fra middelalder til opplysningstid og tilbyr historiestudenter og andre historieinteresserte nødvendige grunnkunnskaper om perioden.