Helsetjenesten er inne i en brytningstid hvor betingelser endres og etablerte måter å arbeide på er satt under press. En endring som har betydning for sykepleietjenesten, er den økende digitaliseringen hvor nye informasjonssystemer lever parallelt med papirbaserte og analoge systemer. Vi har i denne boka samlet bidrag fra forskere fra et bredt spekter av fagområder og forskningstradisjoner. Formålet er å tematisere sentrale perspektiver på informasjons- og dokumentasjonsarbeidet i sykepleietjenesten i en tid med økt digitalisering. Det gjør vi ved å sette søkelys på pasientens endrede rolle, sykepleierens journalføring og noen sentrale verktøy som har betydning for kvalitet og samhandling i helsetjenesten.
Digitalisering i sykepleietjenesten – en arbeidshverdag i endring
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Ragnhild Hellesø
Ragnhild Hellesø er sykepleier og professor i sykepleievitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på samhandling i helsetjenesten og er spesielt opptatt av sykepleieres informasjonspraksiser og informasjonssystemer.
Mer om Ragnhild Hellesø
Rose Mari Olsen
Rose Mari Olsen er geriatrisk sykepleier og førsteamanuensis ved Nord universitetet. Hun har blant annet forsket på sykepleieres informasjons- og dokumentasjonsarbeid og pasientsikkerhet i helsetjenesten.
Mer om Rose Mari Olsen
Hege Kristin Andreassen
Hege Kristin Andreassen er sosiolog og førsteamanuensis ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UIT Norges arktiske universitet og ved Senter for omsorgsforskning øst, NTNU i Gjøvik. Hun forsker på E-helse og spesielt på hvordan teknologi kan utvikles til å støtte pasienter og brukere for å underlette deres hverdag.
Mer om Hege Kristin Andreassen
Marianne Brattgjerd
Marianne Brattgjerd er sykepleier og stipendiat i studier av profesjonspraksis ved Nord universitet. Hun forsker på hvordan sykepleiere bruker standardisert tiltaksplan – Liverpool Care Pathway/Livets siste dager – til døende pasienter i norske sykehjem.
Mer om Marianne Brattgjerd
Berit Brattheim
Mer om Berit Brattheim
Grethe Bøgh Næss
Mer om Grethe Bøgh Næss
Inger Jorun Danielsen
Inger Jorun Danielsen er barnesykepleier og førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, og Nord universitet. Hun forsker på praktisk kunnskap, spesielt hvordan profesjonsutøverens kunnskap konstrueres innenfor en helsetjenestekontekst.
Mer om Inger Jorun Danielsen
Mariann Fossum
Mariann Fossum er professor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Universitetet i Agder. Hun er sykepleier, har mastergrad i sykepleievitenskap og doktorgrad i medisinsk vitenskap med spesialisering innen helse- og omsorgsfag, sistnevnte fra Örebro Universitet, Sverige. Hennes forskningsområder er dokumentasjon, beslutningsstøtte og IKT i helsetjenesten.
Mer om Mariann Fossum
Lasse Morten Johannesen
Mer om Lasse Morten Johannesen
Merete Lyngstad
Mer om Merete Lyngstad
Line Melby
Mer om Line Melby
Ann Kristin Rotegård
Ann Kristin Rotegård er avdelingssjef for VAR Healthcare i Cappelen Damm Akademisk. Hun er utdannet sykepleier og har klinisk erfaring som sykepleier, leder og fagutviklings- og forskningssykepleier fra Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus HF, Rikshospitalet. Videre er hun kandidat i sykepleievitenskap innen emnet fagdidaktikk og har doktorgrad på temaet helseaktiva («Health Assets»). Rotegård har arbeidet med sykepleieterminologi og dokumentasjon av sykepleie både på klinisk nivå og på systemnivå og har publisert artikler innen emnene.
Mer om Ann Kristin Rotegård
Else Ryen
Else Ryen er førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO), OsloMet – storbyuniversitetet. Fram til 2014 var hun førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo, der hun forsket, underviste og veiledet innenfor fagområdet norsk som andrespråk. Et sentralt interessefelt er undervisning og læring i en andrespråkskontekst, og hun har blant annet undersøkt bruk av morsmål i norsk skole og forsket på kartlegging av elever fra språklige minoriteter i grunnskolen. Et annet interessefelt er norsk grammatikk i kontrastivt perspektiv. Hun har også arbeidet med lærebøker og forskning knyttet til fagspråk for helsepersonell som ikke har norsk som sitt førstespråk.
Mer om Else Ryen
Maren Sogstad
Mer om Maren Sogstad
Pieter Toussaint
Mer om Pieter Toussaint
Torunn Wibe
Mer om Torunn Wibe