Det politiske landskap

En studie av stortingsvalget 2009

Bernt Aardal (red.), 2011, Innbundet, Bokmål

Omtale

Det var historisk sus over stortingsvalget i 2009. For det første ble en tjueårig trend med økende velgervandringer og en økende andel velgere som venter med å bestemme seg, brutt. For det andre ble en flertallsregjering gjenvalgt for første gang på førti år. Selv om det fortsatt er mange som skifter parti og som venter med å bestemme seg, var valget i 2009 et stabiliseringsvalg. Vi må tjuefem år tilbake i tid for å finne et valg med mindre forskyvninger i partienes oppslutning. Samtidig er andelen som bryr seg om hvilke partier som vinner valget, den høyeste siden 1985 i tillegg til at andelen som hevder at de ser stor forskjell på partiene er økende.

Denne boka tar utgangspunkt i stortingsvalget i 2009, men ambisjonen er samtidig å heve blikket utover dette valget. Tittelen Det politiske landskap henspiller på et kart over det politiske Norge. For å tegne et kart trenger man koordinater. Tidligere spilte sosiale bakgrunnsforhold rollen som politiske koordinater. I dag ligger hovedvekten på velgernes subjektive standpunkter og ideologiske grunnholdninger. I motsetning til kart over fjell og fjord er politiske kart plastiske – de er i stadig endring. Samtidig viser analysene i denne boka at velgernes grunnholdninger i betydelig grad er stabile over tid – samtidig som de fanger opp nye utviklingstrekk.

Vekslingen mellom stabile og dynamiske trekk gjør studiet av norske velgere til et spennende studium. Sosial bakgrunn og ideologiske grunnholdninger utgjør de stabile elementene, mens en skiftende dagsorden og kamp partiene imellom om sakseierskapet til de aktuelle sakene bidrar til dynamikken.