Utviklingshemmedes posisjon i skolen har forandret seg vesentlig i de siste tre tiårene. Fra at de fleste fikk sitt pedagogiske tilbud i segregerte institusjoner, får nå de aller fleste muligheter til grunnskoleundervisning på en skole i sitt nærmiljø. En av konsekvensene er at langt flere lærere og spesiallærere er involvert i undervisningen av utviklingshemmede elever. Behovet for litteratur som bidrar til å gi utviklingshemmede et optimalt pedagogisk tilbud, er derfor stort.
Denne boka presenterer ny og oppdatert kunnskap om undervisning av barn og unge med utviklingshemming ut fra perspektivene som trekkes opp i den siste utgaven av den amerikanske psykiaterforeningens diagnosemanual (DSM-5). Den er basert på en ny definisjon av og begrepsbruk om personer med utviklingshemming.
En viktig oppgave med denne boka å la læreres stemmer bli hørt. Store deler av boka er derfor basert på resultater av intervjuer med ca. 25 lærere som arbeider med utviklingshemmede elever, både i ordinære klasser og i tilrettelagte tilbud. Et eget kapittel er viet et kollegium av spesiallærere som presenterer sitt arbeid i en forsterket avdeling på barnetrinnet. To foreldre forteller også om sine erfaringer med å få et utviklingshemmet barn.