Åpenhetsloven i praksis

Mads Karlsrud Haugse, Maria Stokseth Hurlen, Ole André Oftebro, Tonje Platou og Nils Kristian Lie, 2023, Innbundet, Bokmål

Omtale

Åpenhetsloven pålegger virksomheter i Norge å motvirke menneskerettighetsbrudd og uanstendige arbeidsforhold i leverandørkjedene sine. Lovens tre hovedsøyler er aktsomhetsvurderinger, redegjørelsesplikt og en plikt til å besvare informasjonskrav. Loven gjelder direkte for omtrent 9 000 virksomheter, og indirekte for et enda høyere antall mindre selskaper.

Selv om lovens intensjoner er gode, har forfatterne erfart at innholdet i pliktene er vanskelig å forstå for de mange virksomhetene som berøres. Noen av spørsmålene som går igjen er «hva i all verden har menneskerettigheter med vår virksomhet å gjøre?», «hva konkret skal vi gjøre?», «må vi sende ut egenerklæringsskjema til alle vi handler fra?» og «må vi slutte å handle fra Kina?». Forfatterne av boken har som advokater bistått en rekke virksomheter med implementering og etterlevelse av loven i praksis.

Åpenhetsloven i praksis retter seg mot complianceansvarlige, HR-medarbeidere, daglige ledere, styremedlemmer, advokater og andre rådgivere og alle som har behov for kunnskap om loven.