Cappelens upopulære podkast
Sara Ahmed: Gledesdrepende essays

Stine Helena Bang Svendsen, Hannah Helseth og Lene Auestad

Hør Stine Helena Bang Svendsen og Hannah Helseth i samtale med Lene Auestad om boken «Gledesdrepende essays» av den britisk-australske kulturteoretikeren Sara Ahmed.

Boken er oversatt av Lene Auestad. Stine Helena Bang Svendsen og Hannah Helseth har skrevet forordet. Boken er nr. 81 i serien.

Stine Helena Bang Svendsen er førsteamanuensis i pedagogikk ved NTNU. Hennes forskningsfelt er kjønn, seksualitet og etnisitet som forskjell i og utenfor skole og utdanning.

Hannah Helseth er forsker II ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun forsker på vold i nære relasjoner og har skrevet bøker og artikler om blant annet seksuell trakassering.

Lene Auestad er filosof og forfatter. Hennes interesseområder er kritisk teori, fenomenologi og psykoanalyse, og hun har stiftet den tverrfaglige og internasjonale konferanseserien Psychoanalysis and Politics.

Hør Cappelens upopulære podkast i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Cappelens upopulære» i podkastappen din og klikk abonner:

Spotify

SoundCloud

Apple Podcast/iTunes

Google Podcast

Libsyn

Gledesdrepende essays

Sara Ahmed

Britisk-australske Sara Ahmed (f. 1969) har skrevet en rekke bøker og artikler inspirert av fenomenologi, postkolonialisme og kjønnsteori. Hennes kanskje mest kjente tankefigur er «den feministiske gledesdreperen» – et bilde på hva som skjer når det er den som påpeker sexisme eller rasisme som blir oppfattet som et problem, i stedet for at den egentlige uretten blir tatt tak i.


I sine teoretiske analyser tar Ahmed utgangspunkt i hverdagslig ubehag som skapes av rasisme, sexisme og heteronormativitet. Hun knytter personlige erfaringer og nyhetssaker så vel som skjønnlitterære historier til filosofien, noe som gjør at leseren kan kjenne seg igjen og relatere teorien til sitt eget liv. «Forfatterskapet er uovertruffent i samtidig kulturkritikk når det kommer til å skape leseropplevelser av at det er samfunnet, ikke jeg, som er problemet. Derfor kan disse gledesdrepende essayene paradoksalt nok skape stort engasjement og entusiasme» (fra forordet).


Essayene i denne boka tar for seg sentrale temaer i Ahmeds forfatterskap og er de første av hennes tekster som har blitt oversatt til norsk. Tekstene er oversatt av Lene Auestad, og forordet er skrevet av Stine Helena Bang Svendsen og Hannah Helseth.

Les mer
Gledesdrepende essays
Gledesdrepende essaysSara Ahmed
299,–