Cappelens upopulære podkast
Axel Honneth: Tingliggjøring og anerkjennelse

Torill Strand og Arne Johan Vetlesen

Hør Torill Strand i samtale med Arne Johan Vetlesen om boken "Tingliggjøring og anerkjennelse" av den tyske filosofen Axel Honneth.

Boken er oversatt av Inger Sverreson Holmes og er nr. 73 i serien.

Torill Strand er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og har skrevet introduksjonen til utgivelsen.
Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo.

Hør Cappelens upopulære podkast i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Cappelens upopulære» i podkastappen din og klikk abonner:

Spotify

SoundCloud

Apple Podcast/iTunes

Google Podcast

Libsyn

Tingliggjøring og anerkjennelse

Et nytt blikk på et gammelt begrepAxel Honneth

I den nye rekken av Cappelens upopulære skrifter kommer Tingliggjøring og anerkjennelse. Et nytt blikk på et gammelt begrep av Axel Honneth som nr. 73.


Denne boka består av to såkalte Tanner-forelesninger som Axel Honneth holdt ved University of California, Berkeley i 2005. Her behandler han begrepet tingliggjøring, først brukt av nymarxisten Georg Lukács og senere av Frankfurterskolen. De brukte alle begrepet for å beskrive det patologiske ved å behandle mennesker som ting. I dag er det filosofiske begrepet lite brukt, men kritikken av tingliggjøring lever fortsatt videre i film, skjønnlitteratur og i forskning.


Tingliggjøring betyr at mennesker mister den følelsesmessige evnen til innlevelse i andre personer og hendelser. Det er et brudd med den elementære anerkjennelsen som hos Honneth er en betingelse for å være menneskelig. For han er tingliggjøring et symptom på anerkjennelsesglemsel.


Med introduksjon av Torill Strand (professor i pedagogisk filosofi) og oversatt av Inger Sverreson Holmes.

Les mer
Tingliggjøring og anerkjennelse
Tingliggjøring og anerkjennelseEt nytt blikk på et gammelt begrepAxel Honneth
299,–