Cappelens upopulære podkast
Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916-1926

Geir Lima og Helge Hiram Jensen

Hør Geir Lima i samtale med Helge Hiram Jensen om boken «Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916-1926».

Boken er oversatt av Geir Lima og er nr. 75 i serien.

Geir Lima er fagbokforfatter og oversetter. Han har studert romanske språk og lingvistikk ved universitetene i Bergen, Oslo, Roma og Firenze, og utgitt en rekke ordbøker. Fra 2009 har han også vært fagansvarlig i Store norske leksikon.

Helge Hiram Jensen er førsteamanuensis i metodefag og studieprogramleder for Bachelor i politikk og påvirkning ved Høyskolen Kristiania.

Hør Cappelens upopulære podkast i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Cappelens upopulære» i podkastappen din og klikk abonner:

Spotify

SoundCloud

Apple Podcast/iTunes

Google Podcast

Libsyn

Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926

Antonio Gramsci

Filosofen og politikeren Antonio Gramsci (1891–1937) var leder av det italienske kommunistpartiet og ble fengslet under det fascistiske regimet i Italia. Som journalist under første verdenskrig og frem til fengslingen i 1926, kommenterte han en rekke av datidens store og dramatiske begivenheter, som den russiske revolusjon og fremveksten av fascismen i Italia, i tillegg til fremveksten av den angloamerikanske, globaliserte kapitalismen. Disse tekstene gir oss et unikt innblikk i denne dramatiske perioden, slik Gramsci, som selv var direkte involvert i mange av hendelsene, opplevde den.


Gramsci avviste enhver form for deterministisk lesning av marxismen, og presenterte egne politiske teorier som førte til at han kom på kollisjonskurs med sitt eget parti. Han representerte en marxisme som ikke var økonomistisk, der kulturen hadde en selvstendig verdi og der det nasjonalt-folkelige og populærkulturen spilte en viktig rolle.


Gramsci er ofte sitert, men tekstene hans er sjelden lest. Denne antologien gir leseren mulighet til å bli bedre kjent med filosofen og politikeren Gramsci, en av 1900-tallets viktigste politiske tenkere.


Utvalg, innledning og oversettelse ved Geir Lima.

Les mer
Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926
Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926Antonio Gramsci
299,–