Akademisk kvarterHva kan vi lære av Norges deltakelse i Libya-krigen?
Tormod Heier, Rune Ottosen og Terje Tvedt
I 2011 deltok norske bombefly for første gang i krig mot et afrikansk land. Konsekvensene ble fatale, både for Libya, regionen for øvrig - og for Norges renommé som en fredsnasjon. Hva var det egentlig som gikk galt, før, under og etter krigen mot Libya?
I boka Libya: Krigens uutholdelige letthet setter forfatterne et kritisk søkelys på Norges deltagelse i den Nato-ledete operasjonen i Libya. Vi har invitert de tre redaktørene til studio.
Hør Akademisk kvarter i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Akademisk kvarter» i podkastappen din og klikk abonner:
Libya: Krigens uutholdelige letthet
Hvilke lærdommer kan vi trekke av bombingen av Libya i 2011? Var krigføringen i tråd med krigens folkerett? Brøt norske myndigheter grunnloven i forbindelse med krigsdeltagelsen? Levde media opp til sitt samfunnsoppdrag så lenge krigføringen i Libya pågikk? Ble det norske folk holdt for narr om de egentlige årsakene til krigen? Og hva ble konsekvensene av Libya-krigen for nasjonen Libya, regionen og verdenssamfunnet?
Libya: Krigens uutholdelige letthet setter et kritisk søkelys på Norges deltagelse i den Nato-ledete operasjonen i Libya. Blant forfatterne finner vi folkerettsjurister, historikere, militære, statsvitere og professorer i journalistikk og fredsforskning. Et felles utgangspunkt for alle bidragsyterne er spørsmålet om hva norske politikere, militære og det norske folk kan og bør lære av Norges første krig i Afrika.