Akademisk kvarter
Hva er falske nyheter og hvor bekymret bør vi være?

Bente Kalsnes og Karoline Ihlebæk

Falske nyheter og desinformasjon har blitt et fenomen og ikke minst et problem de siste årene. Hva er det og hvor bekymret bør vi være? Hvorfor er det vanskelig å faktasjekke påstander og hvorfor fortsetter vi å tro på manipulert informasjon selv om vi vet at den er feil?

I denne episoden kan du høre forfatteren av boka «Falske nyheter» Bente Kalsnes, i samtale med Karoline Ihlebæk.

Hør Akademisk kvarter i din foretrukne strømmetjeneste, eller søk på «Akademisk kvarter» i podkastappen din og klikk abonner:

Spotify

SoundCloud

Apple Podcast/iTunes

Google Podcast

 

Falske nyheter

Løgn, desinformasjon og propaganda i den digitale offentlighetenBente Kalsnes

Falske nyheter. Post-sannhet. Alternative fakta. De siste årene har gitt oss nyord på rekke og rad. Men selv om begrepene er nye, så er ikke fenomenene det. Det nye ligger i måten det falske produseres, distribueres og konsumeres på via internett og digitale medier.


Boken viser hvordan falske nyheter og desinformasjon, effektivt spredd via sosiale medier-plattformer som Facebook og Twitter, er en alvorlig trussel mot demokratiet. Dette informasjonskaoset gjør det vanskeligere å skille ekte nyheter fra falske, sant fra løgn og informasjon fra propaganda.


Boken tar for seg tre hovedspørsmål:


  • Hva er desinformasjon og falske nyheter?
  • Hvorfor skapes og deles desinformasjon og falske nyheter?
  • Hvordan bekjempe desinformasjon og falske nyheter?
Falske nyheter handler om fortiden og fremtiden – hva historien kan lære oss om propaganda, og hvordan «deep fake» gjør det vanskelig for oss å oppdage manipulerte videoer. Og ikke minst handler den om hva som kan gjøres for å begrense produksjonen og spredningen av falsk informasjon.
Les mer
Falske nyheter
Falske nyheterLøgn, desinformasjon og propaganda i den digitale offentlighetenBente Kalsnes
299,–