E-bøker

En e-bok er en bok lagret i et digitalt format, slik at den kan leses på digitale enheter som for eksempel en datamaskin eller et lesebrett.

Her finner du svar på det meste som omhandler e-bøker. Du kan søke gjennom alle svarene ved å klikke Ctrl+F. Skriv inn søkeordet i søkefeltet som dukker opp.

Komme i gang

Hva må jeg ha for å kunne lese en e-bok?

Du trenger en digital enhet (PC, Mac, nettbrett, lesebrett, smarttelefon), og et dataprogram som lar deg lese e-boka i det filformatet den leveres i.

NB! Allvit e-bøker kjøpes på allvit.no og leses i en egen app. Les mer om Allvit her.

Kjøpsprosessen

Hvordan kjøper jeg en e-bok?

Dersom du kjøper en e-bok fra en nettbokhandel via nettleseren din, er selve kjøpsprossen stort sett den den samme som for trykte bøker. Når du har betalt for e-bøkene går du til nettbokhandelens nedlastingsside for å laste dem ned til din digitale enhet. Nøyaktig hvor nedlastingssiden befinner seg, vil kunne variere fra nettbokhandel til nettbokhandel. På Cappelen Damms nettsteder finner du nedlastingssiden på Min side, under E-bøker (på cdu.no ligger denne fanen under menypunktet Digitale ressurser).

Har du installert en av de mange dedikerte ebok-appene som finnes på markedet på din håndholdte digitale enhet (nettbrett, smarttelefon), og kjøpt e-boka der, kan du etter kjøpet navigere deg fram til lista over bøkene som er tilgjengelige for deg.

Hvorfor får jeg bare kjøpe ett eksemplar av en e-bok?

Når du kjøper en e-bok fra Cappelen Damm blir e-boka vannmerket med kundens opplysninger. Det vil si at e-boka er å betrakte som kundens personlige eksemplar og skal ikke distribueres videre. Dersom du ønsker å lese en e-bok på flere digitale enheter, kan du overføre e-boka til de aktuelle digitale enhetene. Det er ingen øvre grense for hvor mange digitale enheter du kan overføre dine vannmerkede e-bøker til. Men enhetene skal være dine.

Kan jeg kjøpe en e-bok og gi den bort som gave?

Nei, det kan du dessverre ikke. Kjøp av en e-bok er et personlig kjøp ettersom e-boka stemples/vannmerkes med kundens opplysninger i kjøpsøyeblikket. Som kjøper står du ansvarlig for at e-boka du kjøpte ikke distribueres i strid med åndsverkloven.

Kan jeg betale med faktura?

Nei, det kan du dessverre ikke. Alle kjøp av e-bøker må betales med kredittkort. Vår netthandelsløsning aksepterer for tiden VISA og MasterCard.

Har jeg angrerett ved kjøp av en e-bok?

Nei, det er dessverre ikke angrerett på e-bøker. Når du har lastet ned en e-bok, er kjøpet er endelig og det kan ikke angres. Jfr. Angrerettlovens §12 om Unntak og begrensninger i angreretten.

Nedlastning av e-bøker

Hvordan laster jeg ned en e-bok jeg har kjøpt?

Gå til Min side og klikk på fanen E-bøker. Du får opp en oversikt over alle e-bøker du har handlet fra Cappelen Damms nettbutikker og fra andre norske nettbokhandlere som er tilknyttet Bokbasen. Klikk på Last ned-lenken til den aktuelle e-boka. Den videre gangen i prosessen avhenger av hvilken digital enhet e-boka skal lastes ned på.

Hvor finner jeg e-bok-filene etter at de er lastet ned?

Det avhenger helt av hvilket leseprogram og hva slags digital enhet du bruker. På en PC/Mac vil nedlastingen normalt skje fra en nettleser. Nedlastede e-bøker vil havne i det som er definert som nedlastingsmappe for nettleseren du bruker. Fra denne nedlastingsmappen kan du så flytte/kopiere e-boka dit du selv ønsker å ha den. På lesebrett/nettbrett/smarttelefoner vil man som oftest laste ned e-bøkene i et leseprogram.

Kan jeg laste ned e- boka på nytt, hvis jeg har mistet den?

Ja, det kan du. Alle e-bøker du kjøper fra Cappelen Damms nettsider vil du finne på Min side, under fanen E-bøker. Der kan du laste dem den på nytt. Det er ingen begrensinger på hvor mange ganger du kan laste dem ned.

Hvorfor vises ikke omslaget på e-boka på min digitale enhet?

Noen ganger foreligger det ikke en avtale med omslagsdesigner om bruk av den trykte bokas omslag på en e-bok, da vil det ikke foreligge et omslag på din digitale enhet.

Bruke en e-bok

Hva slags programvare trenger jeg for å lese en e-bok?

Du trenger et leseprogram som er i stand til å håndtere filformatet e-boka leveres i. Hvilket leseprogram som egner seg, avhenger av hvilken digital enhet du bruker og hvilket operativsystem enheten benytter.

Hvordan får jeg lest e-boken jeg har kjøpt hos Cappelen Damm på en Kindle?

Når du kjøper en e-bok fra Cappelen Damm, tilbys du en mulighet til å sende e-boka til din Kindle ved hjelp av en tjeneste som kalles Send to Kindle. Før du benytter denne tjenesten må du registrere din Kindle-adresse i nettbutikken, samt registrere nettbutikkens adresse hos Amazon. Dette er en engangsoperasjon.

Kan jeg sette bokemerker, streke under og gjøre notater i en e-bok?

De aller fleste leseprogrammene lar deg sette bokmerker. Noen programmer tillater deg å streke under og gjøre notater.

Kan jeg endre skrifttypen og skriftstørrelsen i en e-bok?

De fleste leseprogrammene lar deg endre skriftstørrelsensen, og mange lar deg også endre skrifttypen.

Kan jeg skrive ut sider fra en e-bok på papir?

Ja det kan du, uten noen begrensninger.