Greta Thunberg
Last ned bildet© Kim Jakobsen

Greta Thunberg

Greta Thunberg (f. 2003) er en svensk klimaaktivist som har fått stor oppmerksomhet verden over for sitt klimaengasjement. Hun var 15 år i 2018 da hun startet sin skolestreik for klimaet. Greta Thunbergs skolestreik for klimaet har vokst til en internasjonal bevegelse der skoleelever og studenter over hele verden arrangerer klimademonstrasjoner på fredager under navnet Fridays for Future. Demonstrantene protesterer mot menneskeskapte klimaendringer og krever handling fra politiske ledere. Demonstrasjonene har samlet millioner av klimaengasjerte unge i over 150 land.

Greta Thunberg har mottatt en rekke internasjonale priser og utmerkelser for sitt utrettelige engasjement, deriblant Fritt Ords pris i 2019, Rachel Carson-prisen 2019 og Amnestys samvittighetspris. Hun ønsket ikke å motta Nordisk råds miljøpris i 2019, fordi hun mente de nordiske landene ikke gjør nok for å bremse klimaendringene. Time Magazine valgte Greta Thunberg som Årets person i 2019. Greta var da 16 år. Gretha Thunberg var blant de nominerte til Nobels Fredspris i 2019.

I 2022 kom Greta Thunbergs Klimaboka, en håndbok der Thunberg har samlet kunnskapen vi trenger for å bekjempe klimakatastrofer. Boken har bidrag fra over 100 eksperter med bred forskningsbakgrunn. Dagbladets anmelder kalte den «Årets viktigste bok». Boktips.no intervjuet de to norske bidragsyterne i Greta Thunbergs Klimaboka: – Energi- og klimatilpasning må gå hånd i hånd.

Hun har blant annet holdt taler til FN, i World Economic Forum og i Europaparlamentet. I boken Streik for klimaet fra 2019 er Greta Thunbergs sterkeste taler samlet mellom to permer.

Huset brenner fra 2019 er historien om Greta Thunbergs familie fortalt av Gretas mor Malena Ernman. Her forteller hun åpent om Gretas oppvekst og hvordan klimaengasjement hennes førte til skolestreiken for klimaet.

Lenker

Titler i salg

Språk/Målform

 • Klimaboka av Greta Thunberg (Innbundet)look-inside

  Klimaboka

  Greta Thunberg
  Bokmål2022
  ISBN 9788202761677
  Innbundet
  449,–