Kurs og seminarer | GRUNNSKOLE OG VGS 8.–13. trinn // Oslo Tenn lesegnisten – sammen 🪄

Arrangementet er fulltegnet!

Vi inviterer til en inspirerende kveld om lesing, med et program som passer perfekt for lærere på både ungdomstrinn og videregående. En rød tråd gjennom kvelden er kraften i å lese sammen.

På scenen kommer kjente forfattere, lynaktuelle foredragsholdere og, som rosinen i pølsa, medlemmer av NRKs Leseklubben.

Vi lover deg god mat og drikke, hyggelige overraskelser, masse inspirasjon og ikke minst gode ideer som du kan ta med deg inn i klasserommet neste dag🎉

Program for kvelden

16.30  Servering av mat og øl/vin/mineralvann
17.00  Programstart fra scenen: Velkommen!
17.05  Forfattersamtale: Simon Stranger 
17.20  Liv Cathrine Krogh: Vi leser romaner sammen i klasserommet
17.40  Opplesning: Johanne Rogndal leser fra Instukid

18.00  Pause: te/kaffe, mingling og bokutstilling

18:20  Forfattersamtale: Brynjulf Jung Tjønn 
18.35  Christine Lossius Thorin og Kristoffer Olsen fra Leseklubben: Kraften i å lese sammen
18.55  Tove Frønes: Hvordan lykkes med lesinga på skolen?
19.15  Lesegjengen: Takk for i kveld!

20.00 Kvelden avrundes, vel hjem!

Arrangementet er gratis og inkluderer mat, drikke og en litterær goodie-bag. Velkommen!

Vi forbeholder oss retten til å fordele plassene, slik at flest mulig skoler kan få plass. Først til mølla gjelder!

Har du meldt deg på VGS-arrangementene der Cappelen Damm lanserer nye verk i norsk, samfunnskunnskep – og en ny utgave av Citizens SF?
Gå til Det gode uenighetsfellesskapet og les mer.

Portrett av Simon Stranger

Simon Stranger debuterte i 2005 med en barnebok og har mange bestselgende barnebokutgivelser bak seg. De samfunnsengasjerte ungdomsromanene om Emilie og Samuel: Barsakh (2009), Verdensredderne (2012) og De som ikke finnes (2014) er mye brukt i skolen og solgt til oversettelse i flere land. Blant voksne lesere er han kanskje mest kjent for romanene om egen familiehistorie og andre verdenskrig, Leksikon om lys og mørke (2018) og oppfølgeren Museum for mordere og redningsmenn (2023). 

Portrettbilde av Krogh

Liv Cathrine Krogh er norsklektor med 17 års erfaring fra videregående skole og grunnskole. Siden 2022 har hun vært lektor i norskdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge. Styreleder i Landslaget for norskundervisning (LNU) fra 2023. Kjent for mange som forfatter bak bloggen Gammal sur lektor. Medforfatter på Cappelen Damms nye læreverk i norsk for studieforberedende som kommer ut med første bind i 2025. 

Portrettbilde av Tove Frønes

Tove S. Frønes forsker på elevers leseforståelse og på hvordan tekster på nett og i tradisjonelle medier leses. Tove har lang erfaring som kursholder for lærere, skoler og kommuner, og har også gitt ut en rekke artikler og bøker, både som forfatter og som redaktør . Denne våren er hun aktuell som bidragsyter til boka Lesekultur – hvordan styrke lesing i skolen (april 2025, Cappelen Damm Akademisk.)

Portrettbilde av Leseklubben, nrk

Christine Lossius Thorin og Kristoffer Olsen er duoen som utgjør kjernen i NRKs Leseklubben. Leseklubben er en podcast hvor programlederne sammen med en kjendis avholder ukentlige klubbmøter hvor de diskutere en felles bok, kapittel for kapittel. Målet er å motivere flere til å komme i gang med lesing. – Vi vil ikke miste den fantastiske følelsen det er å bli oppslukt av en bok, så derfor har vi startet Leseklubben.

Lesekultur

Hvordan styrke lesing i skolenTove Stjern Frønes, Ingeborg Anly, Sigrid Briseid, Marte Eek-Høgås og Marte Tovsrud Syverinsen

I denne boka får du støtte og inspirasjon til å bygge en kultur for lesing i skolen. På skoler med sterk lesekultur prioriteres lesing høyt, og lesing er en selvsagt del av hverdagen og skaper glede og lærelyst. Boka kan brukes både som faglig fordypning i skolens utviklingsarbeid og som en idébank til arbeid med tekster og leseundervisning i klasserommet. Det er en praktisk og lettfattelig fagbok, skrevet for lærere, skoleledere, bibliotekarer og studenter.


Boka handler om temaer som står sentralt når man skal styrke lesing i skolen: leseopplevelse, motivasjon, inkluderende leseundervisning, leseforståelse, lesing i fagene, kritisk lesing og skolebibliotek. Den første delen av boka inneholder korte fagtekster som formidler oppdatert kunnskap fra forskning og praksis. I den andre delen finner du et rikt utvalg didaktiske ideer til bruk med elever på 1. til 10. trinn.

Les mer
Lesekultur
LesekulturHvordan styrke lesing i skolenTove Stjern Frønes, Ingeborg Anly, Sigrid Briseid, Marte Eek-Høgås og Marte Tovsrud Syverinsen
349,–

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er en kritikerrost og allsidig forfatter, som skriver for både barn, ungdom og voksne. Han er oppvokst i Feios i Sogn og Fjordane, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Oslo. I 2002 debuterte han med romanen Eg kom for å elske. Han har senere utgitt flere romaner og diktsamlinger for voksne. Blant romanene kan nevnes de kritikerroste Kinamann (2011), Alt det lyse og alt det mørke (2017) – og Kvar dag skal vi vere så modige (2021), som ble belønnet med P2-lytternes gjeve romanpris.

I 2022 kom diktsamlingen Kvit, norsk mann, som traff både kritikerne og et bredt publikum, og raskt ble trykket i flere opplag. VGs begeistrede anmelder, Trine Saugstad Hatlen, beskrev blant annet Kvit, norsk mann slik «... en knyttneve av en bok (...) noe av det sterkeste jeg har lest» – og ga den terningkast 6! Boken ble tildelt Ungdommens kritikerpris, Kritikerprisen for beste voksenbok og Nynorsk litteraturpris. I juryens begrunnelse kan man blant annet lese: «Det er en samling vonde og kloke – men tidvis også morsomme – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Gripende, rystende og viktig ...»
Brynjulf Jung Tjønn debuterte som barnebokforfatter i 2009 med den kritikerroste I morgen skal vi sitte i solen. Og i 2013 kom ungdomsromanen Så vakker du er, en bok som både ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris, og tildelt Brageprisen, med følgende beskrivelse fra juryen «... rytmisk, billedsterk og poetisk (...) en bevegende og håpefull fortelling ...» Bildeboken fra 2016, Den finaste historia, illustrert av Øyvind Torseter, ble av Dagbladets anmelder Marie L. Kleve beskrevet slik: «En klassisk allalderbok (...) Tjønn og Torseters eventyrverden er et fascinerende og bevegende univers.»


Brynjulf Jung Tjønns forfatterskap speiler hans bakgrunn som adoptivbarn fra et asiatisk land, følelsen av utenforskap og jakten på identitet og tilhørighet. Han skriver ofte mørkt – om barn som opplever omsorgssvikt, men som også finner overlevelsesstrategier og møter voksne som plutselig bryr seg. I tillegg til å være en engasjert og produktiv forfatter og travel familiemann, har Brynjulf Jung Tjønn jobbet som kulturjournalist, litteraturkritiker og som forlagsredaktør i Samlaget og leder av Den norske Forfatterforening.

Les mer
Foto: Maria Kleppe Vihovde / Cappelen Damm

Johanne Rogndal

Johanne Rogndal (f 1990) er klinisk psykolog med videreutdanning i organisasjonspsykologi. Hun har vært med å etablere Nordens største nettsted for psykologi, Psykologisk.,no.
I 2020 debuterte hun med boken «For deg skal alt bli bedre».

Les mer
Julianne Leikanger

Instukid

Mine år på ungdomsavdelingJohanne Rogndal

Instukid er en rystende og litterær fortelling fra innsiden av barne- og ungdomspsykiatrien, sett gjennom øynene til en 15 år gammel jente, som senere skulle bli klinisk psykolog.


Der TV-serier som Instukids på NRK har gitt oss historier om ungdom på barnevernsinstitusjoner, gir Johanne Rogndal en dypere innsikt i hvilke utfordringer pasienter og behandlere møter i psykisk helsevern for barn og unge. Gjennom hennes rå skildringer får vi innblikk i livet på en ungdomsavdeling, hvor hun som femtenåring tilbrakte nesten to år. På den ene siden låner Rogndal oss blikket til den sårbare ungdommen, på den andre siden stiller hun som psykolog nødvendige, kritiske spørsmål til behandlingen av ungdom på institusjon, og viser hvordan hennes opplevelser av tvangsbruk og isolasjon har formet hennes syn på sårbarhet og menneskeverd.


Instukid er en bok om å være ung og uten stemme i et system som risikerer å svikte de mest sårbare. Det er en historie om overlevelse, motstandskraft og om verdien av å bli hørt og sett. Den viser hvorfor det å bli forstått er avgjørende, og den viser hvordan det å ikke bli forstått kan få dyptgripende og langvarige konsekvenser.


Les mer
Instukid
InstukidMine år på ungdomsavdelingJohanne Rogndal
399,–