Læremiddelstipend 2024Vi gratulerer!
Cappelen Damm Akademisk inviterer hvert år nye og etablerte forfattere til å søke våre læremiddelstipend.Ved årets andre tildeling, med søknadsfrist 1. oktober 2024, tildeles følgende to prosjekter stipend:
Dag Harald Claes med prosjektet «Introduksjon til internasjonal politikk»
Introduksjon til internasjonal politikk er en innføringsbok for studenter på statsvitenvitenskap. Boka presenterer og drøfter de viktigste politiske dimensjonene ved mellomstatlige relasjoner, internasjonale organisasjoner og andre sentrale temaer innenfor internasjonal politikk. Det foreligger i dag ingen slik bok på norsk.
Amerikansk faglitteratur og tenkning har hatt sterk innflytelse på eksisterende innføringsbøker i internasjonal politikk, også utover det rent språklige. Denne norske introduksjonsboka vil tilby et faglig alternativ, tilpasset norske studenter. I de empiriske delene vil europeiske og norske erfaringer i stor grad bli brukt for å illustrere de ulike overordnede problemstillingene. Også perspektiver fra det globale sør skal trekkes inn, for ytterligere å understreke den sentrale observasjonen at internasjonal politikk fortoner seg annerledes i Washington enn den gjør i Oslo – eller Juba.
Dag Harald Claes (født 2. februar 1962) er statsviter og professor ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Han er særlig kjent for forskning på internasjonal politisk økonomi, energipolitikk og europeisk integrasjon.
Ela Sjølie og Erlend Dehlin med prosjektet «Hvordan team fungerer: Fra ekspert i team til ekspertteam»
Denne læreboken vil vise hvordan team fungerer og hva som får team til å bli gode lærings- og prestasjonsarenaer. Samarbeid i team har blitt en nærmest uunngåelig arbeidsform som det er en økende interesse for. Stadig flere emner ved universitet og høyskoler foregår som prosjektarbeid i grupper, ofte tverrfaglig sammensatt. Formålet med dette lærebokprosjektet er å hjelpe studenter med å forstå hva som skjer i gruppene, og å lære om og fra samarbeidet. Dette vil boken gjøre ved å tilby teori om grupper og læring i grupper, samtidig som den vil vise konkrete øvelser som studentene kan gjennomføre, og ta opp spørsmål de kan reflektere over.
Boken skiller seg fra andre bøker om team gjennom å gi en bredere forståelse av hva det innebærer å lære i (og som) en gruppe; bredere i den forstand at den ikke bare tilbyr et gruppepsykologisk eller organisasjonsteoretisk perspektiv, som de fleste andre bøker om team gjør. Boken har som mål å gå «på innsiden av gruppen» og gi en praktisk tilnærming til problemstillinger som angår alle team eller samarbeid mer generelt, med særlig vektlegging av personlig innsats, refleksjon og læring.
Forfatterne av boken, Ela Sjølie og Erlend Dehlin, jobber begge ved fagseksjon for Eksperter i team ved Fakultet for økonomi ved NTNU. De arbeider til daglig med team og teamutvikling, og har lenge sett behovet for den boken de nå ønsker å skrive.
Ela Sjølie er professor i utdanningsvitenskap og har et spesielt engasjement for studenters læring. Hun har lang erfaring med undervisning og forskning fra både skole og høyere utdanning.
Erlend Dehlin er professor i utdanningsledelse og har vært leder for den nasjonale rektorutdanningen og doktorgradsnettverket NATPRONET.
Cappelen Damm Akademisk gratulerer! Vi ser fram til å følge prosjektene fram til ferdig bøker.
Se hvem som har mottatt stipend fra Cappelen Damm Akademisk tidligere år.