Samfunnsvitenskap
Kommer!
Dilemmaer i norsk utenrikspolitikk
I en verden i rask endring, vil norske utenrikspolitiske beslutningstakere rutinemessig støte på dilemmaer, hvor konsekvensene av ulike valg må veies mot hverandre: Petroleumsgigant eller grønn ledestjerne? Lojal alliert for USA eller prinsippfast multinasjonalist på den globale scenen? Integrert i Europa eller selvrådende utenforland?
I denne boka utfordrer ledende norske forskere gjeldende, norsk utenrikspolitikk og staker ut en ny politikk for en ny tid. Forfatterne tegner først opp nåsituasjonen på ulike politikkfelt, som sikkerhet, handel, nordområdene, klima og energi, bistand og utvikling, freds- og forsoningsengasjement, den internasjonale rettsordenen og Norges politikk overfor EU og Russland. Deretter presenterer de dilemmaene Norge står overfor på de forskjellige områdene, før de gir sine innspill til hvordan disse dilemmaene bør håndteres i årene som kommer.
Å forstå hva norsk utenrikspolitikk innebærer, hvorfor dilemmaer oppstår, og hvordan stater som Norge håndterer dem, er essensielt i en tid der spenningene mellom stormaktene øker og opplevelsen av utrygghet vokser, også i det tradisjonelt fredelige hjørnet av verdenspolitikken som Norge befinner seg i.
Kommer!
Iran og Israel
Gamle venner, nye fienderI 2024 gikk Iran og Israel til direkte angrep på hverandre. Midtøstens to sterkeste militærmakter brukte både raketter, droner og jagerfly. Faren for storkrig i Midtøsten var – og er fortsatt – overhengende.
Hvordan endte Iran og Israel, som lenge var allierte, opp i en av verdens bitreste og kanskje farligste konflikter? Hvordan var forholdet mellom iransk og jødisk kultur, før Iran og Israel oppsto som moderne stater? Og hva betyr den pågående rivaliseringen mellom de to landene for andre land i Midtøsten – og for resten av verden?
Denne boken svarer på nettopp disse spørsmålene. Gjennom bruk av et unikt kildemateriale på persisk og hebraisk, og en inngående kjennskap til de to landenes kulturelle og politiske historie, kaster forfatteren nytt lys over en av vår tids mest brennbare konflikter.
Klasse
En innføring«Denne boka er en ypperlig innføring i sosiologisk klasseteori, og det er en klar styrke at den viser hvordan slike teorier kan komme til anvendelse.»
Jonas Bals, Klassekampen
«... en av de viktigste utgivelsene i norsk sosiologi i 2024, en god bok som bør få mange lesere.»
Rune Åkvik Nilsen, sosiologen.no

Tidsskrifter med åpen tilgang
INTERNASJONAL POLITIKK
Internasjonal Politikk er det ledende skandinaviskspråklige fagtidsskriftet innen internasjonale studier. Tidsskriftet legger til grunn en åpen og bred tilnærming til fagområdet.
NORDISK ØSTFORUM
Nordisk Østforum er det eneste skandinaviskspråklige tidsskriftet med fokus på politisk, økonomisk og kulturell utvikling i Øst-Europa og det postsovjetiske området.
ARCTIC REVIEW ON LAW AND POLITICS
Arctic Review on Law and Politics is a peer-reviewed, Open Access, multidisciplinary journal in the fields of jurisprudence and social sciences.
Hva er økonomisk krigføring?
Vi er midt i en økonomisk krig. Hovedaktørene er USA og EU på den ene siden og Kina og Russland på den andre. Men den økonomiske krigføringen påvirker alle land, også Norge.
Spillet om Syria
Byer og store områder ligger i ruiner. Behovet for gjenoppbygging er enormt. Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene Midtøsten har vært vitne til. Hvordan kunne det gå så galt?
Det amerikanske paradokset
Hvorfor er USA så polarisert? Tar man en rask tur innom nyhetene i USA er det mange tilsynelatende rare ting som foregår. Har amerikansk politikk gått helt av skaftet?