Vi gratulerer!Tom Karp er tildelt NEON-prisen 2024
Årets ærespris ble under NEON-konferansen tildelt Tom Karp, professor ved Høyskolen Kristiania. Han får prisen for sine betydelige bidrag til organisasjons- og ledelsesforskning, og særlig for hans evne til å bygge bro mellom teori og praksis.
Karp har en omfattende publikasjonsliste, men langt viktigere er det at vedkommede har en profil som faller perfekt inn i forhold til konferansens overordnede tema, nemlig brobygging mellom teori og praksis. Denne profilen kommer til uttrykk på flere måter:
- For det første ved prisvinnerens mange og skarpe formidlingsbidrag. Her vil jeg bare vise til såpass ulike medier som Dagens næringsliv og Klassekampen.
- For det andre ved sin tilnærming til faget. Årets prisvinner er langt på vei en rendyrket ledelsesforsker, som det ikke finnes så mange av i Norge. Bare det i seg selv er nærmest verdt en pris. Samtidig har vedkommende en faglig tilnærming som fremhever betydningen av å vie praksis langt større oppmerksomhet enn det main-stream ledelsesforsking gjør.
- For det tredje ved at flere av de norske faglige bidragene har et språk som gjør dem tilgjengelig også utenfor akademia, samtidig som de er preget av stor faglig tyngde. Det gjelder ikke minst et av prisvinnerens nyeste norske bidrag.
Prisvinneren er heller ikke den som frekventerer konferanser hyppig. Vedkommede beskriver faktisk seg selv som en som ikke er så god til å «være i akademia» og som havnet der ved en «tilfeldighet». Det får så være, men jeg tror at norsk akademia setter stor pris på denne tilfeldigheten.
Denne våren ga prisvinneren ut en bok, ikke særlig tykk, men likevel «tung», ikke i kraft av den er tunglest – tung å lese – men i kraft av at den har fått stor oppmerksomhet, ikke minst utenfor akademia. En ikke ukjent avis på ytterste venstreside har omtalte prisvinneren som modig: «For professor ... regelrett slakter sitt eget fag: ledelse som fagdisiplin og samfunnsideologi». Ledere er nemlig ikke så viktig som mange tror. Kjærkomne ord for mange av oss som jobber i akademia, og som opplever at ledere øker i antall, men uten at det synes å ha noen form for positiv virkning på kjernevirksomheten. Og som en av prisvinnerens kollegaer uttalte: «det som tiltaler meg mest med denne boken er at den er lett å kjenne seg igjen i både som leder og medarbeider». I tillegg fremhever prisvinneren verdien og effektiviteten i demokratiet.
Understrekingen av det som kan betegnes som vår oppblåste forestilling om betydningen av ledere og ledelse, gjør at boken og prisvinneren plasserer seg inn i en kritisk tradisjon som vi også kjenner fra forskere som blant annet svenske Mats Alvesson. Baksideteksten til boken er skrevet av nettopp Mats Alvesson, som sier følgende: «Det är en välskriven, innsiktsfull och nyttig bok för alla som tilhör ledelsesindustrien – och de som er skeptiska til denna».
Vi gratulerer Tom Karp med pris og anerkjennelse!
Tom Karp foreleser over sin nyeste bok, Lederisme.
Foto: Tor Paulson