Denne omfattende læreboken er skrevet for bachelorstudenter i samfunnsfag og økonomi. Den kan brukes som en innføring i statistikk, men den inneholder også grundigere partier som diskuterer viktige nyanser i forståelsen av inferens. Boken passer derfor også for masterstudenter som vil unngå de mange misforståelsene som florerer omkring begrep som konfidensintervall, hypotesetesting og p-verdier. Under selve boken finner du korrigeringer og tilleggsressurser til utgivelsen.
Statistikk og dataanalyse. En moderne innføring er organisert i seks deler.
- Introduksjon.Vi diskuterer grunnbegreper som populasjon, utvalg og tilfeldighet, samt noen viktige typer undersøkelser og computerens rolle i faget.
- Beskrivende analyse. Her ser vi på hvordan utvalg kan samles inn, og hvordan vi kan oppsummere dataene vi har i utvalget, ved hjelp av tall og grafer.
- Sannsynlighetsteori er broen mellom del 2 og del 4, det er denne som gjør det mulig å generalisere til populasjonen (inferens) på bakgrunn av et enkelt utvalg.
- Inferens. Her er de to hovedtemaene estimering og hypotesetesting. Disse begrepene forklares grundig og inngående fra et overordnet perspektiv.
- Praktisk inferens. Her ser vi på inferensprosedyrer for blant annet gjennomsnitt og andel i mindre utvalg.
- Inferens for samvariasjon. Regresjon er det mest brukte og fleksible verktøyet i statistisk analyse. Inneholder en grundig presentasjon av inferens for enkel regresjon.
I denne boken lærer studentene om hvordan de kan analysere tall og data, og hvordan de kan bruke denne kunnskapen i fagene sine, og til å gjøre bedre vurderinger generelt.
Forfatterne underviser i statistikk og vet at mange studenter har et anstrengt forhold til tall og matematikk. I denne boken kreves det derfor ingen ekstreme forkunnskaper i matematikk, og det legges vekt på tenkning og forståelse.