Da Jean-Baptiste Jules Bernadotte inntok landet som Carl Johan i 1814, møtte han en Grunnlov med opplysningstidsidealer som et sterkt folkestyre og en klar maktfordeling. Grunnloven har blitt skrevet om utallige ganger siden den gang, og forholdet mellom kongen, regjeringen og Stortinget har endret seg siden 1814. Ideen om at makt skal følges av ansvar, står imidlertid fortsatt sterkt. Fra starten av har Grunnloven også hatt et annet maktmiddel, et som kunne rettes mot medlemmene av alle tre statsmakter om de gikk over sine grenser. Dette er et maktmiddel som ikke lenger får særlig oppmerksomhet, og som snart har sovet i 100 år. Dette er riksretten.
Riksrett - Sovende motmakt
,
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe nedlastbare lydbøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter.
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Boken er lettfatterlig, morsom og spennende uten at det går utover det faglige. Noe av det som gir boken så stor faglig verdi og samtidig et eventyraktig preg, er alle detaljene som Gulbranson møysommelig har samlet inn og skrevet ned. [...] Boken anbefales på det sterkeste. Den kan studeres på lesesalen eller nytes på sofaen.
Terningkast: Frikjent med god margin»
Viktoria S. Høgberg, Stud.Jur. 1/2024