I dag stilles det stadig økende krav om at høyere utdanning skal være praksisnær og relevant for arbeidslivet. Som et resultat av dette introduseres flere praktiske elementer i undervisningen. Samtidig som kravet om arbeidslivsrelevans øker, er det også en selvfølge at utdanningen skal oppfylle høye akademiske krav, slik at studentene trenes opp til å bli selvstendige, kritisk granskende samfunnsborgere. Boken er primært rettet mot disiplinutdanninger. Forfatterne belyser ulike sider ved den ofte utfordrende balansegangen mellom kravene til praksisrelevans og akademisk kvalitet. De ulike kravene blir demonstrert og diskutert, og det gis konkrete forslag til hvordan praksis kan inkluderes i både campusbasert og nettbasert utdanning. Blant metodene som trekkes frem, er bruk av kritisk tenkning og refleksjon som verktøy for å akademisere de praktiske elementene. Boken inneholder også andre forslag som er knyttet til realismen i de praktiske elementene, tidspunktet mellom praksis og teori, og pensumlitteraturens relevans for den aktuelle praksisen. Forfatterne diskuterer også behovet for timing i arbeidet for å finne en god balanse mellom praktiske elementer og akademiske verdier.
Praksisorientert og studentaktiv læring
Arbeidslivsrelevans og akademiske verdier i høyere utdanning
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)

Anders Örtenblad
Anders Örtenblad er professor i arbeidslivsvitenskap ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Universitetet i Agder, Norge. Han ser i utgangspunktet på seg selv som atferdsviter og har en doktorgrad i bedriftsøkonomi. Blant hans forskningsinteresser er metaforer og deres bruk for å forstå organisasjonsprosesser og organisasjoner; organisasjonslæring, lærende organisasjon og andre populære ledelsesideer og spesielt hvordan disse kan tilpasses organisasjoner og deres unike forutsetninger; dårlig ledelse; uetiske rekrutteringsprosesser; lederutdanning og fenomenet som innebærer at begreper i en viss tid skal brukes til alt og ingenting, slik det har vært med «læring», «kunnskap» og «smart». Han har lang erfaring som redaktør, og brenner for viktigheten av «forskning som debatt».
Mer om Anders Örtenblad

Jan Ole Rypestøl
Jan Ole Rypestøl er professor i innovasjon og regional næringsutvikling ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Handelshøyskolen på Universitet i Agder. Jan Ole har en doktorgrad i international management fra UiA, og forsker i hovedsak på temaer innenfor regional utvikling, entreprenørskap og innovasjon. Jan Ole er i dag studieprogramleder for masterprogrammet i innovasjon og kunnskapsutvikling ved UiA, og han har solid erfaring både som underviser og veileder. I tillegg til sin akademiske bakgrunn har Jan Ole også omfattende erfaring fra gründerskap samt fra internasjonal prosjektledelse og rådgivning innen entreprenørskap og innovasjonsfeltet.
Mer om Jan Ole Rypestøl

Elfi Fei-Yin Peniche Andersen
Elfi Fei-Yin Peniche Andersen er universitetslektor ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Universitetet i Agder og er studieprogramleder for HR-studiet ved Handelshøyskolen ved UiA. Hun har en mastergrad i internasjonal business og erfaring som HR business partner fra den internasjonale teknologibransjen. Andersen er emneansvarlig for og underviser i sentrale HR-fag som arbeidsmiljø, HMS og konflikthåndtering. I tillegg veileder hun studenter som skriver bachelor- og masteroppgaver om HR-relaterte temaer. Andersen har et sterkt engasjement for å fremme praksisnær læring med formål å utdanne reflekterte, kritiske og ansvarlige studenter. Undervisningen hennes preges følgelig av studentaktive metoder, i tillegg til nært samarbeid med regionens relevante aktører. Hennes forskningsinteresser inkluderer kompetansemobilisering, psykososialt arbeidsmiljø og arbeidsintegrert læring.
Mer om Elfi Fei-Yin Peniche Andersen

Hossein Baharmand
Hossein Baharmand er førsteamanuensis i prosjektledelse og verdikjedestyring ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Universitetet i Agder (UiA). Han er studieprogramleder for masterprogrammet i industriell økonomi og teknologiledelse ved UiA, hvor han også underviser i emnet «Prosjektledelse og innkjøp». Han bruker varierte undervisningsmetoder, inkludert casestudier, dataspill og brettspill, og mottar regelmessig positive tilbakemeldinger fra studenter i emneevalueringer. Baharmand er også emneansvarlig for emnet «Masteroppgave», hvor han holder fire seminarer hvert år for alle studenter i industriell økonomi og teknologiledelse som jobber med masteroppgavene sine og er veileder for flere masterstudenter. Baharmands forskning fokuserer på skjæringspunktet mellom teknologi og operasjonsledelse med fokus på humanitære oppdrager og nødhjelp.
Mer om Hossein Baharmand

Emelie Langemyr Eriksen
Emelie Langemyr Eriksen er forsker ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved Universitetet i Agder og forskningsinstituttet NORCE. På UiA har hun tatt en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling og en ph.d. innenfor økonomisk geografi. Forskningen hennes har konsentrert seg om regional næringsutvikling, omstilling og innovasjon, da spesifikt på regionale innovasjonssystemer og hvordan slike systemer må endres for å støtte opp under industriell endring. Hun er særlig interessert i hvordan aktører og deres handlinger, samt næringskultur, påvirker regionale omstillingsprosesser. Emelie har også undervist i fagene «Innovasjon i offentlig sektor», «Lokalisering og næringsutvikling» og «Samfunnsvitenskapelig metode» på masternivå ved UiA.
Mer om Emelie Langemyr Eriksen

Maren Songe Eriksen
Maren Songe Eriksen er stipendiat ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Universitetet i Agder (UiA), Norge. Hun har en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling samt en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, begge fra UiA. I avhandlingen forsker hun på regional næringsutvikling, innovasjon og omstilling i norske regioner gjennom teori omkring regionale innovasjonssystemer. Hun er spesielt interessert i hvordan regioner kan omstille seg til å bli mere bærekraftige, og har forsket på hvordan ulike ressurser og aktører i et regionalt innovasjonssystem kan fremme eller hemme bærekraftig omstilling.
Mer om Maren Songe Eriksen

Maria Tønnesen Frivold
Maria Tønnessen Frivold er stipendiat ved Institutt for ledelse og innovasjon ved Universitetet i Agder (UiA), Norge. Hun har en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling fra samme universitet og en bachelorgrad i business management fra University of Mississippi, USA. Samtidig som hun jobber med sin doktorgradsavhandling, underviser hun på masternivå i fag som innovasjon i offentlig sektor, institusjonell økonomi og innovasjonsteori, samt veileder masteroppgaver. Forskningen hennes tar for seg det store spørsmålet om hvordan innovasjonssystemer må transformeres for å imøtekomme store samfunnsutfordringer. Fokuset er på hvordan den regionale ressursbasen, ulike aktørgrupper og næringskultur påvirker regional næringsutvikling.
Mer om Maria Tønnesen Frivold

Hans Chr. Garmann Johnsen
Hans Chr. Garmann Johnsen er professor i arbeidslivsforskning ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon, Universitetet i Agder, Norge. Han har bakgrunn fra økonomi og statsvitenskap og har en doktorgrad fra CBS, København. Han har publisert mye innen innovasjon og arbeidslivsforskning. Han har i mange år undervist om kunnskapssosiologi og vitenskapsfilosofi. Han er for tiden involvert i to EU Horizon-prosjekter, GI-NI og BRIDGES 5.0, som handler om transformasjonene i arbeidslivet. Hans siste bok, Science Meets Philosophy: What Makes Science Divided but Still Significant, kom ut på Routledge i 2023.
Mer om Hans Chr. Garmann Johnsen

James Tommy Karlsen
James Karlsen er professor ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Han har doktorgrad fra Industriell økonomi ved NTNU. Karlsens forskningsinteresse er regional innovasjon og regional utvikling, samspill mellom høyere utdanningsinstitusjoner og regionale aktører.
Mer om James Tommy Karlsen

Torunn Skåltveit Olsen
Torunn S. Olsen er førstelektor og studieprogramleder for HR-programmet (2014–2018, 2020–2024) ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon, Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Olsen ble årets underviser ved UiA i 2018 og mottok anerkjennelsen merittert underviser i 2021. Olsen har en mastergrad i arbeidslivsrelasjoner (industrial relations) fra London School of Economics. De senere årene har Olsens forskning dreid fra fag til forskning på egen undervisning. Ved Handelshøyskolen har hun vært aktivt involvert i to utviklingsprosjekter rettet mot undervisning. Hun har publisert flere artikler i anerkjente tidsskrift, blant annet om formativ tilbakemelding.
Mer om Torunn Skåltveit Olsen