Helse- og sosialtjenestene rommer både vedvarende og skiftende etiske og filosofiske problemstillinger. Dette utfordrer helse- og sosialarbeidere i deres utøvelse av den moralske og faglige dømmekraft, og gjør både filosofi og etikk nødvendig og relevant for å skape reflekterte praktikere. Samtidig kan mange streve med å se relevansen av det som oppleves som abstrakt filosofi og tenkning i en kompleks og hektisk hverdag.
Engasjement i praksis imøtekommer denne utfordringen, ved å skape broer mellom vitenskapsfilosofi og praksis i helse- og sosialfeltet. Boka aktualiserer og diskuterer grunnleggende antakelser innen menneskefagene og relaterer dette til praktiske utfordringer i hverdagen. Forfatterne viser hvordan ulike tenkere og filosofiske retninger har betydning for praksis i bred forstand. Det betyr ikke at tenkningen og filosofien skal instruere praksis, men at den kan bistå praktikere til å perspektivere og forstå egen praksis.
Boka er skrevet for studenter i helse- og sosialfag, fagfolk og praktikere i helse- og sosialfeltet. Den består av 13 kapitler av forfattere fra ulike fagområder som på ulike måter bygger broer og skaper dialog mellom ulike tenkere og praksis i helse- og sosialfeltet. Den ble initiert etter inspirasjon fra professor i vitenskapsfilosofi John Lundstøl.