Barnets rett til respekt

Janusz Korczak, 2016, Innbundet, Bokmål
Agnes-Maria Banach (Oversetter)
269,–

Omtale

Janusz Korczak (1878-1942) var en internasjonal forkjemper for barns rettigheter. For den polsk-jødiske legen, pedagogen og forfatteren var respekt for og kjærlighet til barnet vesentlig. Denne klassiske teksten om barnets rettigheter maner til ettertanke om voksnes ansvar for å realisere barnets likeverd, og for å vise barn respekt.

«I en tidsalder der menneskeverd og menneskerettigheter ble hardt prøvet mellom to verdenskriger, løftet den polske legen og pedagogen Janusz Korczak fram barn som selvstendige mennesker med krav på respekt og rett til deltakelse i eget liv. Han var en pioner som gjennom egen praksis, tekster og foredrag kjempet for barns rettigheter. Det er ikke uten grunn at FNs barneår i 1978-79 ble kalt Korczak året. Korczak samhandlet med og omtalte barn med dyp respekt, noe vi også møter i hans tekster som nå er oversatt til norsk.»
Anne Lindboe, barneombudet
«Janusz Korczak was an early pioneer for the idea that children are not simply people-in-waiting, but rather individuals with their own rights, deserving of full human dignity and respect. His insights remain valid and important and the lectures assembled here are a timeless guide for anyone who is committed to the rights of the child.»
Torbjørn Jagland
, generalsekretær i Europarådet
«Et forbilde for dagens pedagoger. Den polske legen og pedagogen Janusz Korczaks tekster er aktuelle også i dag. [...] I en tid da læringsfokuset er sterkt, minner Korczak oss på at pedagogens oppgave er å la barnet leve og å kjempe for barnets rett til å være barn.»
Anne Greve, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus
«Korczaks tekst utfordrer og rører. Den inviterer til smil, omtanke – og reaksjon. For enhver som bryr seg om barn, som har vært barn, eller som ennå føler at man er det – det burde omfatte oss alle! – er dette en sterk og viktig bok om respekt og menneskeverd.»
Henrik Syse
, filosof og forsker
«Korczak hadde stor erfarenhet som barnläkare och pedagog, men han var också författare. I Barnets rett til respekt har han gett litterär gestalt åt sin djupa kunskap om barn och om barns livsvillkor. Denna lilla bok är något så ovanligt som ett pedagogiskt poem.»
Sven Hartman, professor i pedagogikk, Universitetet i Stockholm