Arbeiderklassen har i mange år ligget i offentlighetens dødvinkel. Med endringer i det politiske landskapet, NAV-skandalen og korona-krisen har arbeidsfolk igjen kommet på agendaen. Også i forskningen. I denne boka bidrar flere av de fremste forskerne på feltet med ny og tilgjengelig kunnskap om den moderne arbeiderklassen i Norge. Blant temaene som analyseres er innvandring, kjønn, politiske holdninger, samhold og tillit, status, anerkjennelse og tilstedeværelse i medier og helseforskjeller.
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«... et friskt pust i klasseforskningen. Boka byr på solide empiriske utforskninger av arbeiderklassens sammensetning og rekruttering, levekår, erfaringer, holdninger og status. [...] Slik den foreligger vil antologien Arbeiderklassen bli stående som et viktig bidrag til den norske klasseforskningen, til tross for at framstillingen av klassen det hele skal handle om, er nærmere en mosaikk enn et samlet portrett.»
Emil Øversveen, Agora 4/2022«Et godt og grundig stykke arbeid om arbeidsfolk, utført av hjernenyttige akademikere med blikk for arbeiderklassens mangfold.»
Jonas Bals, Klassekampen, Årets bøker 2021, 04.12.2021«Jeg får besvart mange av spørsmålene mine i de etterfølgende kapitlene takket være den rike empirien, som er bokas store styrke. Jeg blir mye klokere på hvordan det norske samfunnet ser ut nå.»
Annick Prieur, Tidsskrift for samfunnsforskning 4/2021Les hele anmeldelsen«En betimelig og svært viktig bok som løfter frem detaljer om den usynlige arbeiderklassen på en måte som er øyeåpnende. [...] Boken er en oppvisning i sosiologisk samfunnsforskning på høyt nivå.»
Kjetil Vikene, Forskerforum 4/2021Les hele anmeldelsen«Men en ting er hva vi svarer når vi blir spurt om hvordan vi tror statushierarkiet i Norge er (lege, dommer, professor og advokat på topp fire. Renholder, drosjesjåfør, butikkmedarbeider og postbud kommer nederst). Noe annet er spørsmålet om hvordan vi syns det burde være. Her har Håvard Helland og Jørn Ljunggren flere interessante poenger i sin artikkel «Arbeidere og yrkesstatus i Likhets-Norge». Den viser nemlig at alle toppyrkene blir flytter nedover på lista, mens sykepleiere, lærer, barnehageassistenter, bønder og renholdere stiger betraktelig. De markante statusforskjellene minker når vi blir spurt om hvordan det ideelt sett burde være. Som om vi egentlig mener at «arbeid er arbeid» også i Norge. Det bare virker ikke sånn.»
Stian Bromark, Agenda Magasin 31. januar 2021Les hele anmeldelsen